Η μεγαλύτερη περίοδος υποχώρησης των αναδυόμενων αγορών στην 8ετία

Η μεγαλύτερη περίοδος υποχώρησης των αναδυόμενων αγορών στην 8ετία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση σημείωσαν και χθες, για δέκατη συνεχή ημέρα, οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των αναδυομένων αγορών, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά τις θέσεις τους, υψηλού κινδύνου, εν μέσω της υποχώρησης των τιμών των εμπορευμάτων και των εκτιμήσεων περί περαιτέρω ανόδου των ανά τον κόσμο επιτοκίων δανεισμού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περίοδο υποχώρησης των δεικτών των αναδυομένων αγορών την τελευταία οκταετία με τις μετοχές των εισηγμένων σε αυτές -κυρίως εταιρείες εξόρυξης πρώτων υλών- να δέχονται έντονες πιέσεις εν μέσω φόβων ότι επικείμενη περαιτέρω άνοδος του κόστους του χρήματος, θα οδηγήσει σε επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών και μαζί σε μείωση της ζήτησης πρώτων υλών.

Ωστόσο, καθώς υποχωρούσαν έντονα χθες και οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των ανεπτυγμένων αγορών, ο Κλάους Λίμπσερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωνε ότι «κατά περιόδους είναι απαραίτητη και η διόρθωση των δεδομένων των αγορών…». Ο Ροντρίγκο Ράτο, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστήριξε ότι η πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων αποδεικνύει ότι οι διεθνείς επενδυτές προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα ανάληψης κινδύνου, καθώς και ότι οι μεταβολές στην αγορά του συναλλάγματος είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Ο δείκτης των 26 ανά τον κόσμο αναδυομένων αγoρών Morgan Stanley Capital International Emerging Markets Index υποχωρούσε χθες το απόγευμα κατά 4,7%, έχοντας υποστεί συνολικές απώλειες της τάξεως του 14% από την 8η Μαΐου, όταν έκλεισε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Τις μεγαλύτερες απώλειες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές, υπέστη χθες ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του χρηματιστηρίου της Πόλης, υποχωρώντας κατά 8,3%.

Μέταλλα

Στο μεταξύ, αργά χθες το απόγευμα, η πλειονότητα των πολύτιμων μετάλλων είδε τις τιμές να ανακάμπτουν από τις νέες, σημαντικές απώλειες που υπέστησαν και χθες μετά τις ρευστοποιήσεις της τελευταίας εβδομάδος. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται παρά για μία πρόσκαιρη διόρθωση στην αγορά των μετάλλων, η οποία είναι πάντως ευμεγέθης για πολλά από αυτά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του χαλκού, του οποίου η τιμή έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 70% από τις αρχές του έτους, υποχωρώντας την τελευταία εβδομάδα κατά 17%. Αντιθέτως, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν εκ νέου χθες, κυμαινόμενες τις απογευματινές ώρες Ελλάδος γύρω στα 68 δολάρια το βαρέλι τόσο στη Ν. Υόρκη όσο και στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή