Προειδοποίηση Μπούντεσμπανκ να περιορισθεί το έλλειμμα στο 3%

Προειδοποίηση Μπούντεσμπανκ να περιορισθεί το έλλειμμα στο 3%

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία θα πρέπει να μειώσει εφέτος το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% έναντι του ΑΕΠ, που θέτει ως ύψιστο κανόνα δημοσιονομικής πειθαρχίας η Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι να περιμένει έως το 2007, προειδοποίησε χθες η κεντρική τράπεζα της χώρας, η Μπούντεσμπανκ.

«Χάρη στο ευνοϊκό οικονομικό κλίμα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας θα πρέπει να περιορισθεί εφέτος στο 3% από το 3,3% που είχε διαμορφωθεί πέρυσι» όπως ανέφερε στην πρόσφατη μηνιαία έκθεσή της η Μπούντεσμπανκ. Προσθέτει δε ότι «με λιτή πολιτική δαπανών, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να περιορισθεί στο 3% του ΑΕΠ εφέτος για πρώτη φορά από το 2001».

Στις εκτιμήσεις της αναφορικά με την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη, η Μπούντεσμπανκ σημειώνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση απέτυχε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους να κινήσει την αδυναμία η οποία παρατηρείται εδώ και αρκετό χρόνο. «Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν ελαφρά άνοδο το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, αλλά είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε ότι πρόκειται για διαρκή ανάκαμψη στον κλάδο» παρατηρεί η Μπούντεσμπανκ.

«Η υψηλή ανεργία η οποία δεν υποχωρεί παράλληλα με την ανοδική πορεία των προϊόντων του ενεργειακού κλάδου παραμένει η κυρίως αιτία που κρατά καθηλωμένες τις δαπάνες των νοικοκυριών», σύμφωνα με την τράπεζα.

Πάντως, η Μπούντεσμπανκ ευελπιστεί ότι η γερμανική οικονομία θα σημειώσει αναπτυξιακούς ρυθμούς εντός των προσεχών μηνών, καθώς οι γερμανικές εξαγωγές συνεχίζουν να είναι ικανοποιητικές παρά την ισχυρή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.

Εν τω μεταξύ ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Τόμας Μίροφ δήλωσε χθες στο Λονδίνο ότι η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί στην υψηλή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, αλλά δεν επιθυμεί να προβεί σε οξείες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος. Ο κ. Μίροφ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι γερμανικές εξαγωγές είναι εκ φύσεως λιγότερο ευαίσθητες στις τιμές των νομισμάτων σε σχέση με άλλων κρατών, συνεπώς περισσότερο «απρόσβλητες» στις αρνητικές επιδράσεις της ανοδικής τιμής του ευρώ, έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Σημειωθήτω ότι η Γερμανία διατηρεί τα πρωτεία στις εξαγωγές την τελευταία τριετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή