Ρωσικές διαβεβαιώσεις για φυσικό αέριο

Ρωσικές διαβεβαιώσεις για φυσικό αέριο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πυροσβεστικά», λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας, επιχειρεί να δράσει η Μόσχα. Σε επιστολή του προς τους ανώτατους αξιωματούχους της Ε.Ε., ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας, Βίκτορ Χριστένκο, διαβεβαίωνε χθες ότι «δεν συντρέχει λόγος αμφιβολίας» πως η χώρα του θα συνεχίσει τον εφοδιασμό της περιφέρειας με φυσικό αέριο και άλλες μορφές ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, φιλοξενεί μεθαύριο, Πέμπτη, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο διπλωματικής επαφής εν όψει της συνόδου κορυφής των «Οκτώ» τον Ιούλιο, στην Αγία Πετρούπολη. Η επιστολή Χριστένκο προφανώς αποσκοπούσε να καθησυχάσει τα πνεύματα, μεσούντος του κλίματος εκνευρισμού μετά τα προβλήματα που προκάλεσε στις αρχές του έτους η ρωσοουκρανική διένεξη για τις τιμές του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, «στις χώρες της Ε.Ε. συνεχίζουν να υφίστανται ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο και με τις προθέσεις της χώρας να διαφοροποιήσει τις οδούς εξαγωγής της ενέργειάς της. Κατά την άποψή μας, τα ερωτήματα αυτά εκλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη πολιτική χροιά, η οποία παραπλανά την κοινή γνώμη στις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Χριστένκο προσθέτει πως «έχοντας αυτό κατά νου, θα ήταν συνετό να προχωρήσουμε σε κάποια κοινά βήματα, τα οποία θα φέρουν την ηρεμία στη δημόσια συζήτηση για την ενέργεια, καθιστώντας την πιο αντικειμενική». Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρόθεση της Ρωσίας να αναζητήσει νέους δρόμους για τις εξαγωγές ενέργειας δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάσει την Ευρώπη, καθώς αποτελεί μέρος της ήδη προ πολλού σχεδιασμένης ενεργειακής στρατηγικής. «Με τον τρόπο αυτό», καταλήγει ο υπουργός, «η ευρέως γνωστή κατεύθυνση της ρωσικής ενεργειακής στρατηγικής δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι στρέφεται κατά των συμφερόντων των Ευρωπαίων καταναλωτών φυσικού αερίου».

Ο κ. Πούτιν έχει θέσει την ενεργειακή ασφάλεια στην κορυφή της ημερησίας διάταξης της φετινής συνόδου των «Οκτώ» και το ζήτημα εξελίσσεται σε όλο και πιο φλέγον, καθώς η Ρωσία -επί μακρόν θεωρούμενη ασφαλής εναλλακτική λύση για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Δύσης, έναντι της Μέσης Ανατολής- αποδεικνύεται ιδιαίτερα κατηγορηματική στις αξιώσεις της. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια για «να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει» τις γείτονές της. Το σχόλιο επιβάρυνε την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα πριν από τη σύνοδο κορυφής και περιόρισε τις ελπίδες ότι θα σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Την εκτόνωση της έντασης δεν διευκόλυνε το ενδιαφέρον που εκφράζει ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom για εξαγορά περιουσιακών στοιχείων στον κλάδο της διύλισης και της διανομής στην Ευρώπη. Για το ρωσικό μονοπώλιο, πάντως, οι τελευταίες ημέρες μοιάζουν με «ανώμαλη προσγείωση» μετά το επταετές «πάρτι», όπως χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τις επιδόσεις του στην αγορά της Μόσχας. Μόνο χθες, η εταιρεία απώλεσε 26 δισ. δολάρια, όταν η τιμή της μετοχής της υποχώρησε κατά 12%, επιταχύνοντας τις μαζικές πωλήσεις των τελευταίων εννέα ημερών, οι οποίες διαμόρφωσαν τις απώλειες του δείκτη RTS στο 8%. Η Gazprom «κατρακύλησε» στον κατάλογο των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου βάσει κεφαλαιοποίησης -την τρίτη θέση είχε κατακτήσει στις αρχές του μήνα- ως συνέπεια των φόβων για σκάσιμο της «φούσκας» των αγορών εμπορευμάτων διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή