Επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο Τρισέ

Επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο Τρισέ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέπει να επιταχυνθεί η αποπεράτωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις οικονομίες της Ευρωζώνης προκειμένου να ενισχυθεί ο τομέας της παραγωγικότητας και, κατ’ επέκταση, να δαμασθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην περιφέρεια, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε ομιλία που έδωσε χθες σε συνέδριο του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, για την αποκατάσταση των ισορροπιών της παγκοσμιοποίησης.

Μάλιστα, ο κ. Τρισέ τόνισε πως η EKT παρακολουθεί στενά όχι μόνο τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού αλλά και σ’ αυτό των μεταρρυθμίσεων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα προαναφερόμενα σχόλια διατυπώθηκαν στο πλαίσιο συζήτησης για τη βελτίωση της παραγωγικότητας στις τηλεπικοινωνίες που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, μια εξέλιξη που οδήγησε σε πτώση του πληθωρισμού στον κλάδο.

«Οι μεταρρυθμίσεις, εν τέλει, αποδίδουν», δήλωσε ο κ. Τρισέ, σχολιάζοντας εν συνεχεία τη μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας που έχει σημειωθεί την τελευταία δεκαετία σε ορισμένους κλάδους της Ευρώπης, παρέχοντας ένα καλό παράδειγμα για τη θετική επίδραση που ασκείται από τη χαλάρωση των κανόνων στην απόδοση της εργασίας και στον ανταγωνισμό. Ειδικότερα, η ανά ώρα παραγωγικότητα εργασίας του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 8,5% κατά τη διάρκεια της περιόδου 1996-2003 συγκριτικά με το αντίστοιχο 6,9% που σημειώθηκε στις ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως, ο κ. Τρισέ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν για τις οικονομίες της Ευρωζώνης από την αύξηση του ανταγωνισμού στον κλάδο των υπηρεσιών. Ωστόσο, ο κ. Τρισέ απέφυγε να αναφερθεί στο επίμαχο θέμα του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι εμμένει στην ίδια τοποθέτηση. Σημειωτέον ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη παρέμειναν τον Μάιο αμετάβλητα στο 2,5%, αλλά ανώτατα στελέχη της EKT έχουν κατ’ επανάληψη διατυπώσει την ανάγκη ελέγχου του πληθωρισμού που εμφανίζει βάσει των ενδείξεων έντονες ανοδικές τάσεις, κάτι που αποδίδεται και από τη μεγάλη άνοδο των τιμών ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή