Ανάπτυξη 3,1% προβλέπει φέτος ο ΟΟΣΑ

Ανάπτυξη 3,1% προβλέπει φέτος ο ΟΟΣΑ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Επιτάχυνση εμφάνισε η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ το σημαντικό στοιχείο σε αυτήν την εξέλιξη έγκειται στο ότι επεκτάθηκε και σε περιφέρειες και χώρες με αδύναμες επιδόσεις μέχρι τώρα – και αυτές δεν είναι άλλες από τη Γηραιά Ηπειρο και την Ιαπωνία.

Παράλληλα, η μαζικότατη παραγωγή φθηνών αγαθών από την Κίνα συνέβαλε στο να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός σε διεθνές επίπεδο.

Προοπτικές

Τα σχετικά ανέφερε χθες στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με αυτήν, το 2006 συνολικά στις 30 περισσότερο βιομηχανοποιημένες οικονομίες του ΟΟΣΑ η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 3,1% εν συγκρίσει με το 2,8% του 2005.

«H διεύρυνση της οικονομίας εξακολουθεί για πέμπτη διαδοχική χρονιά», επισημαίνεται στο κείμενο. «H εξέλιξη αυτή παρατηρείται ανεξαρτήτως των υψηλών και ευμετάβλητων τιμών στην ενέργεια και προβλέπεται ότι η ίδια πορεία θα συνεχιστεί και το προσεχές έτος».

Η έκθεση του ΟΟΣΑ απηχεί αντίστοιχες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάρτιο. Βάσει αυτών η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα φθάσει το 4,9% το 2006, ήτοι θα αποδειχθεί η καλύτερη των τελευταίων 30 ετών, εξαιρουμένου του 2004, το οποίο αποτέλεσε εξαίρεση.

Ακριβώς όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έτσι και ο ΟΟΣΑ υπογράμμισε τον αντίκτυπο που επιφέρει στη διεθνή οικονομία η ανισορροπία στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, όπως το πλεόνασμα της Κίνας και της Ιαπωνίας και το έλλειμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Το ενδεχόμενο να τεθεί αυτή η ανισορροπία αιφνιδίως στο προσκήνιο της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας θα έπληττε σοβαρά την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο ανώτατος οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Ζαν-Φιλίπ Κοτίς.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% εφέτος και 2,1% το 2007 εν συγκρίσει με το 1,4% το 2005· για τις ΗΠΑ προβλέπει αύξηση 3,6% το 2006 και 3,1% το 2007 έναντι του 3,5% το 2005. H δε Ιαπωνία θα αναπτυχθεί 2,8% εφέτος, 2,2% το 2006, όταν το 2005 είχε αναπτυχθεί 2,7%.

Πέραν τούτου, ο ΟΟΣΑ αποπειράθηκε να υπολογίσει ποσοτικά πώς η παγκοσμιοποίηση και οι φθηνές εισαγωγές από την Ασία διαμορφώνουν τις τιμές. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι ότι οι ροές των εισαγωγών αυτών επηρέασαν θετικά τον πληθωρισμό και τον αναχαίτισαν περισσότερο στην Ευρώπη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οπως ανέφερε ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη, οι εξαγωγές οι προερχόμενες από την Κίνα τετραπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαπενταετία.

Το διάστημα 2001-2005, ο αντίκτυπος της παγκοσμιοποίησης και ειδικά οι εισαγωγές από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες συνέβαλαν στο να μειωθεί 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό περιστολής ήταν 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας.

Παρά ταύτα, δεν παύει ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες να επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται η ευνοϊκή αυτή επίπτωση να διατηρηθεί επί μακρόν· επίσης, προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός συνιστά σοβαρότατο κίνδυνο και γιατί τα ταχέως αναπτυσσόμενα κράτη, όπως η Κίνα, εκτινάσσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. O ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα παραμείνει περίπου στα 70 δολάρια το βαρέλι εφέτος και του χρόνου.

Πληθωρισμός

«Η εμπειρία των τριών ετών και πλέον υποδηλώνει ότι οι πιέσεις από τις τιμές των εμπορευμάτων ενδεχομένως να αντισταθμίσουν σε σημαντικό βαθμό τις αντι-πληθωριστικές επιπτώσεις των φθηνών εισαγωγών», τόνισε ο Ζαν-Φιλίπ Κοτίς.

Από πλευράς του ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι συνολικά το τρέχον έτος στα κράτη-μέλη του ο πληθωρισμός θα φθάσει το 2,2%, αλλά το 2007 θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 2005, ήτοι θα διαμορφωθεί στο 2%.

Τέλος, αναφερόμενος στους κινδύνους από μία κάμψη της αγοράς ακινήτων, ο ΟΟΣΑ υπογράμμισε ότι αυτοί κατέστησαν πιο ευδιάκριτοι στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ισπανία· ωστόσο, ως ένα σημείο αυτοί οι κίνδυνοι εξαρτώνται από τις μελλοντικές εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή