Πόλεμος προσφορών για την απόκτηση της Euronext

Πόλεμος προσφορών για την απόκτηση της Euronext

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο κεφάλαιο άνοιξε χθες στην υπόθεση της προσπάθειας εξαγοράς της ηλεκτρονικής, πανευρωπαϊκής πλατφόρμας χρηματιστηριακών συναλλαγών, της Εurοnext, στην οποία ανήκουν και διεκπεραιώνονται οι συναλλαγές των χρηματιστηρίων Αξιών του Παρισιού, του Αμστερνταμ, των Βρυξελλών της Λισσαβώνας και της αγορά παραγώγων προϊόντων του Λονδίνου Εurοnext life. Η γενική συνέλευση των μετόχων έδειξε χθες το δρόμο στη διοίκηση της Euronext, όταν απέρριψε και τη νέα προσφορά, την οποία υπέβαλε νωρίς το πρωί η διοίκηση της αγοράς της Φρανκφούρτης, της Deutsche Boerse, αξίας 8,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ρευστό και μετοχές. Ετσι, απορρίπτεται κατ’ ουσίαν και η μικρότερης αξίας προσφορά του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE), αξίας περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας έδειχνε να εγκρίνει και να προτιμά το διοικητικό συμβούλιο της Εuronext.

Στρατηγική

Ομως, ο πόλεμος προσφορών και αντιπροσφορών που έχει ανοίξει, με αντικείμενο τη μεγαλύτερη πλέον ευρωπαϊκή αγορά αξιών από απόψεως αριθμού συναλλαγών, έχει ανοίξει την… όρεξη των μετόχων της, οι οποίοι κατέστησαν χθες σαφές ότι θεωρούν πως και οι δύο προαναφερόμενες προσφορές υποτιμούν την πραγματική αξία της Εuronext.

Σε αυτό πιθανόν να μην έχουν άδικο. Αλλωστε, βάσει των νόμων της αγοράς, η αξία κάθε στόχου εξαγοράς αποτελεί προϊόν και της ζήτησης που εκδηλώνεται γι’ αυτόν καθώς και της στρατηγικής σημασίας και προοπτικής που θα έχει η απόκτησή του από τον αγοραστή. Ετσι, με την αμερικανική αγορά Νasdaq να έχει ήδη θέσει υπό τον έλεγχό της το 24% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας διαχείρισης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE), αποκτώντας πρόσβαση στην πολλά υποσχόμενη, ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά, είναι σαφές ότι η NYSE θέλει να πραγματοποιήσει ένα τουλάχιστον ανάλογο, αν όχι μεγαλύτερο επενδυτικό βήμα. Από την άλλη πλευρά, η αγορά της Φρανκφούρτης επιθυμώντας τόσο να αποφύγει να καταστεί η ίδια στόχος εξαγοράς όσο και να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκή δύναμη, επιδιώκει επίσης πάση θυσία την απόκτηση της Εurοnext και την αποτροπή της… επέλασης των Αμερικανών στο ευρωπαϊκό, επενδυτικό τοπίο.

Υπερπροσφορά

Ολα αυτά είναι απολύτως διακριτά, διά γυμνού οφθαλμού θα λέγαμε, ιδιαίτερα μετά από τις ενέργειες της Nasdaq στο Λονδίνο… Ετσι είναι απολύτως δικαιολογημένες οι δηλώσεις μετόχων της Euronext, τις οποίες μετέδιδε χθες το πρακτορείο Reuters…. «Ας μη βιαστούμε… ας περιμένουμε για την υπερπροσφορά! Μπορούμε να περιμένουμε…», δήλωνε κάποιος. «Εχουμε μία υγιή εταιρεία με αρκετά χρόνια επιτυχημένης δραστηριότητας… Αυτό σημαίνει ότι αξίζει υπεραξίες!», δήλωνε άλλος. Ορισμένοι άλλοι απηύθυναν ακόμη και κατηγορίες στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι τους παρότρυνε να την… ξεπουλήσουν στην ΝΥSΕ!

Η τιμή της μετοχής της Εurοnext έκλεισε χθες ενισχυμένη κατά 3,63% στα 70 ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα συγκαλέσει το συντομότερο δυνατόν έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για να τεθεί εκ νέου το θέμα της εξαγοράς της εταιρείας. Πάντως, ανάμεσα στου θεσμικούς επενδυτές-μετόχους της, το βρετανικό hedge fund, Children’s Investment Fund, με το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Euronext, υπερψήφισε χθες την προσφορά της Deutsche Boerse, ενώ εκτιμάται ότι εάν η NYSE επανέλθει με μία καλύτερη προσφορά, θα την υπερψηφίσουν το επίσης hedge fund, Atticus, που είναι αμερικανικό και κατέχει το 9% των μετοχών της Euronext, αριθμός γαλλικών τραπεζών και το Dubai Financial Center, το οποίο κατέχει από την Κυριακή το 3,48% της Eurinext.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή