Γερμανία: μικρή υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος

Γερμανία: μικρή υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πλησίον των υψηλότερων επιπέδων της δεκαπενταετίας διατηρήθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάιο, υποβοηθούμενο από τις ζωηρές εξαγωγές· με τις ενδείξεις αυτές αναρριπίζονται οι ελπίδες για στέρεη και βιώσιμη ανάκαμψη, εφόσον φαίνεται πλέον ότι η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύεται.

Ειδικότερα, το έγκριτο ινστιτούτο Ifo ανέφερε χθες ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, ο οποίος καταρτίζεται με συμμετοχή περίπου 7.000 γερμανικών εταιρειών, υποχώρησε ελαφρά στο 105,6 από το 105,9 τον Απριλίο, οπότε και είχε φθάσει σε ρεκόρ δεκαπενταετίας.

Αναφορικά με τις προοπτικές των γερμανικών εξαγωγέων, αυτές παραμένουν εξαιρετικές, όπως ανέφερε ο οικονομολόγος του Ifo, Κλάους Αμπέργκερ. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες κατατείνουν σε διεύρυνση της ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο αυτές οι δαπάνες εμφάνισαν απροσδόκητη ενδυνάμωση της τάξεως του 0,6%. O κ. Αμπέργκερ επισήμανε ότι οι υψηλές τιμές του μαύρου χρυσού δεν έχουν ακόμα επηρεάσει το επιχειρηματικό κλίμα.

Το Ifo ανέφερε, τέλος, ότι ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ενισχύθηκε από 106,4 τον Απρίλιο σε 107,3 τον Μάιο, ενώ ο δείκτης των προσδοκιών υποχώρησε από 105,5 σε 104 τον Μάιο, όπως είχε προβλεφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή