Υπερκαλύφθηκε η προσφορά για την Bank of China

Υπερκαλύφθηκε η προσφορά για την Bank of China

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 9,7 δισ. δολαρίων κατόρθωσε να αντλήσει η Bank of China κατά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η δημόσια εγγραφή του υπ’ αριθμόν 2 κινεζικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος υπήρξε η έκτη μεγαλύτερη του κόσμου, την τελευταία εξαετία. Το δε ποσό που συγκεντρώθηκε βρίσκεται στο ανώτερο άκρο της ενδεικτικής κλίμακας τιμών. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Και θα αναδειχθεί σε τέταρτη υψηλότερη στα χρονικά αν, όπως αναμένεται, η Bank of China ασκήσει το δικαίωμά της να εκδώσει επιπλέον μετοχές. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό θα αυξηθεί στα 11,1 δισ. δολάρια.

Το ποσό από αυτή τη διάθεση μεριδίου της κρατικής κινεζικής τράπεζας υπερβαίνει τα 9,2 δισ. δολάρια που άντλησε τον Οκτώβριο η ανταγωνιστική China Construction Bank και είναι το υψηλότερο στη χώρα. Η υπερκάλυψη του μεριδίου υπήρξε η μεγαλύτερη σε δημόσια εγγραφή του Χονγκ Κονγκ, παρά τις πρόσφατες μαζικές πωλήσεις που σημειώθηκαν στις αναδυόμενες αγορές. Σύμφωνα με αναλυτές της UBS, «οι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές θεωρούν τη μετοχή της Bank of China ως κάτι που οφείλουν να αποκτήσουν, ενώ το όνομά της και μόνο πυροδοτεί έντονη ζήτηση και εκ μέρους μη θεσμικών». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Citigroup, πρόσφερε 2 δισ. δολάρια για το 2,7% της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία φιλοδοξεί να συνάψει οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με την Κίνα, υπ’ αριθμόν 2 καταναλώτρια πετρελαίου του κόσμου. Ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Ζιντάο, επισκέφθηκε το Ριάντ τον Απρίλιο, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντουλάχ και τον πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ.

Η Bank of China, της οποίας η δημόσια εγγραφή είναι η μεγαλύτερη του κόσμου για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τη διάθεση μεριδίου της για την αύξηση της κεφαλαιακής βάσης και την επέκταση των δραστηριοτήτων της. Η δημόσια εγγραφή αποτιμά την Bank of China στα 92,4 δισ. δολάρια, κατατάσσοντάς τη 10η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, πίσω από την ιαπωνική Mizuho Financial Group και μπροστά από την ισπανική Santander. Η τράπεζα πώλησε σχεδόν 25,57 δισ. μετοχές, ήτοι το 10,5% του διευρυμένου μετοχικού κεφαλαίου της – αντί 2,95 δολαρίων Χονγκ Κονγκ εκάστη και έναντι ενδεικτικού φάσματος τιμής 2,50-3 δολαρίων Χονγκ Κονγκ. Σημειωτέον ότι η Bank of China επέλεξε για τη μετοχή της τιμή χαμηλότερη από το ανώτερο άκρο της ενδεικτικής κλίμακας μετά το πρόσφατο κύμα πωλήσεων στις αναδυόμενες αγορές, προκειμένου -σύμφωνα με τους αναλυτές- «να δείξουν στην αγορά ότι έλαβαν υπόψη την έντονη αστάθεια των τελευταίων ημερών». Η επιλογή αυτή, πάντως, προσφέρει μεγαλύτερο περιθώριο αύξησης της τιμής της μετοχής από την 1η Ιουνίου, όταν θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.

Παρά την επιτυχία της δημόσιας εγγραφής, εκτιμάται πως το «ντεμπούτο» διαπραγμάτευσης της μετοχής της Bank of China στην αγορά θα αποδειχθεί πιο υποτονικό, δεδομένου του όγκου των υπό διάθεση μετοχών. Ωστόσο, οι επιδόσεις δυο άλλων κινεζικών τραπεζών είναι ενθαρρυντικές: η Bank of Communications και η Construction Bank είδαν την τιμή της μετοχής τους να αυξάνεται κατά 98% και 43%, αντίστοιχα, μετά την περυσινή εισαγωγή τους. Η κίνηση της Bank of China εντάσσεται, πάντως, στο ευρύτερο πλαίσιο της εισαγωγής μεγάλων τραπεζών στο χρηματιστήριο, καθώς η Κίνα επιχειρεί να εξυγιάνει την πάσχουσα τραπεζική βιομηχανία της, πριν προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα του κλάδου στον ξένο ανταγωνισμό. Αυτό έχει προγραμματισθεί για τα τέλη του έτους, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το Πεκίνο έναντι του ΠΟΕ.

Η θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι επενδυτές στην Bank of China είναι ενδεικτική του κλίματος αισιοδοξίας που επικρατεί στους κόλπους της ανερχόμενης, στη χώρα αυτή, μεσαίας τάξης, η οποία αγοράζει αυτοκίνητα και κατοικίες και αποκτά πιστωτική κάρτα για πρώτη φορά. Οι επενδυτές, άλλωστε, ελπίζουν ότι ο τραπεζικός κλάδος της χώρας θα κατορθώσει να αφήσει πίσω του την κληρονομιά ολόκληρων δεκαετιών καθοδηγούμενου από το κράτος δανεισμού. Οπως επισημαίνεται από τους αναλυτές, «η αγορά ανθεί».

Η επιτυχία της Bank of China ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη δημόσια εγγραφή, εκείνη της μεγαλύτερης τράπεζας της Κίνας, Industrial and Commercial Bank of China, από την οποία αναμένεται να αντληθούν περίπου 12 δισ. δολάρια. Αλλη μια κρατική τράπεζα, η China Merchants Bank, σχεδιάζει να συγκεντρώσει φέτος 2 δισ. δολάρια με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Τέλος, σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην Bank of China, η τράπεζα σχεδιάζει να «συνοδεύσει» την εισαγωγή της στην αγορά του Χονγκ Κονγκ με δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο της κινεζικής ενδοχώρας, ίσως μάλιστα τον Ιούλιο. Η κίνηση αυτή θα έχει στόχο τη συγκέντρωση ποσού της τάξης του 1,5 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή