Νέα μέτρα για τον περιορισμό της πιστωτικής ανάπτυξης στην Κίνα

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της πιστωτικής ανάπτυξης στην Κίνα

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δραστική αύξηση του ποσοστού της ίδιας συμμετοχής σε δάνεια για την αγορά ακριβών κατοικιών και εν γένει ακίνητης περιουσίας πρότεινε χθες ο επικεφαλής της Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας της Κίνας, Λιου Μινγκάνγκ. Η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ανέμεναν οι οικονομολόγοι από το Πεκίνο με στόχο τον περιορισμό της πιστωτικής ανάπτυξης, μετά την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα στα τέλη Απριλίου, ώστε να αποτρέψει υπερθέρμανση της οικονομίας.

Ο αξιωματούχος κάνει λόγο για την ανάγκη να τεθεί υπό έλεγχο ο τραπεζικός δανεισμός, προκειμένου να περιορισθούν οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομία της Κίνας και να διαφυλαχθεί η υγεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Η Επιτροπή ανακοίνωσε, άλλωστε, στην ηλεκτρονική σελίδα της ότι θα υιοθετήσει συντονισμένη προσέγγιση για τον έλεγχο του δανεισμού, επιβάλλοντας αυστηρότερες προδιαγραφές στις τράπεζες που έχουν κεφαλαιακή επάρκεια μικρότερη του 8%. Μεταξύ άλλων, θα ενθαρρύνει κάποια είδη δανείων για την αγορά ακινήτων και θα απαγορεύσει άλλα.

Το ανακοινωθέν της Επιτροπής, στο οποίο περιλαμβάνεται η πρόταση Λιου, έπεται οδηγίας έξι σημείων που εξέδωσε το υπουργικό συμβούλιο στις 17 Μαΐου, ζητώντας από τις κρατικές υπηρεσίες να θέσουν υπό έλεγχο τις τιμές των ακινήτων. Επίσημα στοιχεία έδειξαν χθες ότι η ετήσια αύξηση στις τιμές της αστικής ακίνητης περιουσίας ήταν της τάξης του 5,6%, τον Απρίλιο, έναντι 5,4% τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή