Παραμέρισαν τις ανησυχίες για πληθωρισμό

Παραμέρισαν τις ανησυχίες για πληθωρισμό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαξαν γνώμη χθες οι διεθνείς επενδυτές, θέτοντας κατά μέρος τις ανησυχίες τους για τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων στη διεθνή οικονομία και -ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι αγορές αργούσαν- ώθησαν στα ύψη τους γενικούς δείκτες τιμών των μετοχών των αγορών που… λειτουργούσαν. Το επενδυτικό κοινό επικεντρώθηκε χθες σε δύο παραμέτρους, που το οδήγησαν εκ νέου στην επιλογή των χρηματιστηριακών αγορών. Η πρώτη αφορά την ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο φέτος, τα οποία αναφέρονται τώρα στο 5,3% από 4,8% αρχικώς, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για ποσοστό της τάξεως του 5,8%. Βάσει αυτών των στοιχείων, υποχώρησαν χθες οι φόβοι για το ότι επίκειται νέος γύρος ανόδου των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την αμερικανική. Τόσο τα στοιχεία αυτά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και άλλα απο χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προϊδεάζουν πλέον ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες τους θα παραμείνουν ελεγχόμενες.

Η δεύτερη παράμετρος συνδέεται με το γεγονός ότι από τις εταιρείες, οι οποίες περιλαμβάνονται στον δείκτη Stoxx 50 και έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους του τελευταίου τριμήνου, το 79% δημοσιοποίησε καλύτερα από τα αναμενόμενα από τους αναλυτές. Τα στοιχεία αυτά μετέδωσε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας επίσης ότι πρόκειται για τις καλύτερες επιδόσεις των εν λόγω εισηγμένων τουλάχιστον για τα τελευταία δέκα τρίμηνα.

Στις μεγάλες κερδισμένες της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγονται οι εταιρείες εξόρυξης πρώτων υλών, μετά την παρότρυνση που απηύθηνε η επενδυτική τράπεζα Lehman Brot-hers Holdings Inc. στο επενδυτικό κοινό, να προχωρήσει σε αγορές μετοχών του κλάδου. Οι Rio Tinto, BHP Billiton και Anglo American είδαν χθες τη χρηματιστηριακή αξία τους να αυξάνεται κατά 3,1%, 3% και 2,9% αντιστοίχως. Ανοδο της τάξεως του 3,1% και 2,5% σημείωσαν χθες οι τιμές των μετοχών των εταιρειών χημικών προϊόντων Rhodia και BASF αντιστοίχως, εν μέσω εκτιμήσεων ότι θα μειωθούν οι τιμές των πρώτων υλών τους. Μεγάλη άνοδο, της τάξεως του 4,3% σημείωσε χθες και η τιμή της μετοχής της Groupe Danone, για την οποία η Merrill Lynch ανακοίνωσε ότι την εντάσσει στη λίστα της με τις καλύτερες της Ευρώπης! Αντιθέτως, η τιμή της μετοχής της αγοράς του Λονδίνου, LSE, κατέρρευσε χθες σε ποσοστό 9,3%, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Nasdaq, η οποία κατέχει ήδη το 25,1% της LSE, δήλωσε αργά το απόγευμα ότι δεν βιάζεται να την εξαγοράσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή