ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Εurοnext-ΝΥSΕ «βλέπουν» οι αγορές

Επιμένουν κύκλοι των αγορών ότι η εταιρεία του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, NYSE, θα είναι εκείνη, η οποία θα αποκτήσει τον έλεγχο της Εurοnext, της πανευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς. Ωστόσο, η συμφωνία δεν πρέπει να αναμένεται πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς οι δύο πλευρές θα επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η NYSE κατέθεσε τη Δευτέρα προσφορά εξαγοράς της Euronext, αξίας περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ και όπως ανακοίνωσε ήλπιζε στο κλείσιμο σχετικής συμφωνίας εντός 24 ή 48 ωρών.

Η αμερικανική πλευρά αποδείχθηκε όμως υπερβολικά βιαστική και όλα δείχνουν τώρα ότι ενώ μπορεί να ελπίζει πως η πρότασή της θα προκριθεί, κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναμένεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον εβδομάδων. Οπως είχε ανακοινώσει η διοίκηση της Εurοnext την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της, προτιμά την πρόταση της NYSE και όχι εκείνη την οποία έχει υποβάλει η Deutsche Boerse, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, παρότι το τελικό τίμημα είναι υψηλότερο. Από το Atticus Capital LP, το αμερικανικό hedge fund που κατέχει το 9% των μετοχών της Εurοnext και είχε ταχθεί υπέρ της Deutsche Boerse, ανακοινώθηκε χθες ότι τώρα συμφωνεί με τη διοίκηση της Euronext, που… θέλει NYSE!