ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Yahoo – eBay: ενώ φημολογείται συγχώνευση

«Η ισχύς εν τη ενώσει» είναι το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από τη συμμαχία την οποία ανακοίνωσαν χθες η Yahoo και ο οίκος ηλεκτρονικών δημοπρασιών eBay. Ενισχύοντας τις πρόσφατες φήμες που θέλουν τις δυο εταιρείες να οδεύουν προς συγχώνευση, η συμφωνία αφορά τον χώρο της διαφήμισης και στόχος της είναι η ενίσχυση της θέσης τους έναντι της Microsoft και της ηγέτιδος στην αγορά αναζήτησης στο Internet, Google.

Βάσει της συμφωνίας, η Yahoo θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής διαφημίσεων στον οίκο δημοπρασιών της eBay. Παράλληλα, η Yahoo θα προσφέρει στους χρήστες της το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών της eBay, PayPal, για την πληρωμή των υπηρεσιών της. Η μηχανή αναζήτησης της Yahoo θα ενσωματωθεί στη γραμμή εργαλείων της eBay, ενώ οι δυο εταιρείες θα διερευνήσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας «click-to-call» στις ιστοσελίδες τους. Η τεχνολογία αυτή παρέχει ένα σύνδεσμο μέσα σε κάθε διαφημιστική καταχώριση, ο οποίος επιτρέπει στον χρήστη, με ένα κλικ του ποντικιού, να καλέσει απευθείας τον διαφημιζόμενο για κάποια συναλλαγή.

Η συμφωνία προσφέρει στη Yahoo πρόσβαση στην τεράστια βάση πελατών της eBay. Οι δυο εταιρείες θα αρχίσουν ήδη από φέτος να εφαρμόζουν τις κοινές πρωτοβουλίες τους. Η είδηση ώθησε ανοδικά την τιμή της μετοχής τους, κατά 8% της eBay και κατά 4% της Yahoo, πριν από το άνοιγμα της αγοράς, καθώς γνωστοποιείται σε εποχή επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και κλιμάκωσης του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων εταιρειών του Internet: Google, Yahoo, eBay και MSN της Microsoft. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της συμφωνίας είναι «η δυνατότητα κεφαλαιοποίησης της επισκεψιμότητας της eBay με το εμπορικό όνομα Yahoo».