Φρένο στη δημόσια εγγραφή της Bertelsmann

Φρένο στη δημόσια εγγραφή της Bertelsmann

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρανκφουρτη: H αναμενόμενη αρχική δημόσια διάθεση για δημόσια εγγραφή της Bertelsmann τελικώς δεν θα υλοποιηθεί, εφόσον η πρόθεση της ιδιοκτησίας της δεν είναι αυτή. H πανίσχυρη οικογένεια Μον, η οποία ελέγχει τον γερμανικό κολοσσό στο χώρο των εκδόσεων και των MME, εξήγγειλε χθες ότι θα προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών της. Συγκεκριμένα, πρόκειται να εξαγοράσει αντί 4,5 δισ. ευρώ το 25%, το οποίο ανήκει στον μεγαλοεπιχειρηματία Αλμπέρ Φρερ.

Αξιολόγηση

Ο Αλμπέρ Φρερ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Βέλγιο και ιδιοκτήτης του επενδυτικού οίκου Groupe Bruxelles Lambert (GBL), είχε σχεδιάσει να διαθέσει στην αγορά τις μετοχές της Bertelsmann που ήλεγχε, αλλά αυτή η προοπτική δεν ήταν αρεστή στην ίδια.

Η διεθνής εταιρεία αξιολόγησης Fitch δήλωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη την κατάταξη της γερμανικής εταιρείας ως προς τη δανειοληπτική της ικανότητα στο επίπεδο BBBplus. H τιμή της μετοχής της Groupe Bruxelles Lambert εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ εβδομάδας, υπερσκελίζοντας τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών αγορών.

Η οικογένεια Μον είχε αντιταχθεί στα σχέδια Φρερ για αρχική δημόσια διάθεση μετοχών, η οποία θα δημιουργούσε συνθήκες πίεσης εκ μέρους των μετόχων για επίτευξη βραχυπρόθεσμων στόχων· παράλληλα, θα έθετε τη Bertelsmann υπό ενδελεχή εξέταση, ενδυναμώνοντας το αίτημα για περισσότερη διαφάνεια σε έναν κολοσσό 171 ετών, ο οποίος πάντα βρισκόταν εκτός χρηματιστηρίου.

Βέβαια, μία διάθεση του 25% της Bertelsmann θα ισοδυναμούσε με τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια.

Τίμημα

«Πιστεύω πως ήταν η σωστή κίνηση στη σωστή χρονική στιγμή», παρατηρεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γκίντερ Τίλεν, προσθέτοντας ότι το τίμημα για την απόκτηση του 25% θα εμπεριέχει και το μερίδιο της GBL από το μέρισμα του 2005. H Bertelsmann έχει εκδώσει, μεταξύ άλλων, τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» και έχει κάνει την παραγωγή στο «Αμερικανικό Είδωλο».

Αν και καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η τιμή των 4,5 δισ. ευρώ ήταν απλώς η αρχική και πιθανώς να υπήρχαν περιθώρια για κάτι χαμηλότερο, ωστόσο οι Μον έδειξαν ικανοποίηση. Πάντως, αμφότερα τα μέρη παρέτειναν τις σχοινοτενείς τους διαπραγματεύσεις, με τον Γκίντερ Τίλε να ζητεί κατανόηση από τους εργαζομένους, υπογραμμίζοντας ότι για καιρό θα ακούγονται πολλά. H εκ νέου αγορά μετοχών θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου με χρηματοδότηση από τραπεζικές πιστώσεις. Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της επαναγοράς των μετοχών, ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Bertelsmann, Τόμας Ράμπε, επισήμανε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να εξακολουθήσει να επενδύει στην ανάπτυξή της και να διατηρήσει την υγιή οικονομική της συγκρότηση. H αξία του μεριδίου του Αλμπέρ Φρερ ανέρχεται σύμφωνα με τους αναλυτές περίπου στα 4 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 25% το είχε εξασφαλίσει ο Βέλγος μεγιστάνας το 2001, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει δημόσια διάθεσή του στο πλαίσιο ανταλλαγής με το 29,9% στο πανευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο RΤL.

Κερδοφορία

«Θεωρούμε ότι επιλέξαμε τη σωστή πορεία για τον όμιλο GBL· αντιλαμβανόμαστε πλήρως την τοποθέτηση της οικογένειας Μον, η οποία επιθυμεί να μην αλλάξει το ιδιοκτησιακό της καθεστώς στην Bertelsmann», ανέφερε στέλεχος του Groupe Bruxelles Lambert, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Αναφερόμενος, τέλος, στις τάσεις κερδοφορίας της Bertelsmann ο κ. Ράμπε διευκρίνισε ότι τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου θα ακολουθήσουν την πορεία των αντίστοιχων του πρώτου, τα οποία είχαν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Συνολικά για το 2006, πάντως, προβλέπεται αύξηση πωλήσεων άνω του 5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή