Μετέωρο το μέλλον της νέας γενιάς DVD

Μετέωρο το μέλλον της νέας γενιάς DVD

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τελευταίους μήνες πολύς λόγος γίνεται για τη νέα γενιά DVD, με νέες συσκευές και νέα μέσα, τα οποία είναι σχεδιασμένα για την εποχή της υψηλής ευκρίνειας. Οι πρώτες κυκλοφορίες συσκευών αναπαραγωγής βρίσκονται προ των πυλών της ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ στις ΗΠΑ έχουν ήδη λανσαριστεί. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ικανή να ενθουσιάσει τους λάτρεις της τεχνολογίας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και στην προκειμένη περίπτωση, μιας και γι’ άλλη μια φορά, οι εταιρείες – κολοσσοί της αγοράς είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, προκαλώντας σύγχυση, αλλά και ειρωνικά σχόλια από τους καταναλωτές.

Στη μία πλευρά βρίσκεται το Blu-Ray της Sony, με υποστηρικτές, μεταξύ άλλων, τις Apple, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Pioneer, Dell και κινηματογραφικά στούντιο (απαραίτητα για τη διανομή περιεχομένου) όπως η Sony, η 20th Century Fox και Disney. Στον αντίποδα βρίσκουμε το HD-DVD, αναπτυγμένο από την Toshiba και υποστήριξη από τις Microsoft, Sanyo, NEC και στούντιο, όπως New Line και Universal. Παράλληλα, υπάρχουν και εταιρείες που θα στηρίξουν αμφότερες τις τεχνολογίες, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την HP, την LG, την Warner Brothers και την Ρaramount.

Υψηλό κόστος

Αμφότερες οι τεχνολογίες διεκδικούν την κυριαρχία στο νέο πεδίο που διαμορφώνεται, θυμίζοντας τη μονομαχία VHS και Betamax, που έληξε με την επικράτηση του πρώτου. Οι συσκευές θα μπορούν να παίζουν τα υφιστάμενα DVD, αλλά δεν θα είναι συμβατές με την αντίπαλη τεχνολογία είτε αυτή είναι το Blu-Ray είτε το HD-DVD. Παράλληλα, για να μπορέσει κανείς να αξιοποιήσει και να απολαύσει στο έπακρο τη βελτιωμένη εικόνα που προσφέρουν οι νέοι δίσκοι, θα πρέπει ασφαλώς να διαθέτει τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και μάλιστα όσο το δυνατόν μεγαλύτερων διαστάσεων, μιας και η υψηλή ανάλυση χρειάζεται και την ανάλογη επιφάνεια.

Οταν εμφανίστηκε το DVD πριν από δέκα σχεδόν χρόνια, το τεχνολογικό άλμα έναντι του VHS, τόσο σε επίπεδο ποιότητας όσο και ευχρηστίας ήταν τεράστιο. Δεν ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση των νέων DVD υψηλής ευκρίνειας, παρά το γεγονός ότι όντως η βελτίωση στην ποιότητα εικόνας και ήχου είναι σημαντική. Ωστόσο, το κόστος για την υιοθέτηση της νέας αυτής τεχνολογίας είναι μεγάλο. Η πρώτη συσκευή αναπαραγωγής HD-DVD της Toshiba, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο στις ΗΠΑ με ενδεικτικό κόστος 500 δολαρίων, όταν ένα οποιοδήποτε DVD-Player σπάνια ξεπερνά τα 100 δολάρια κόστος. Μάλιστα, η τιμή των 500 δολαρίων θεωρείται και χαμηλή, δεδομένου ότι το φθηνότερο Blu-Ray Player που θα κυκλοφορήσει εντός των προσεχών εβδομάδων, θα ξεκινά από τα 1.000 δολάρια.

Ελλειψη περιεχομένου

Ταυτόχρονα, η έλλειψη περιεχομένου είναι δεδομένη σήμερα. Εως το τέλος του έτους, υπολογίζεται να έχουν κυκλοφορήσει περί τους 200 τίτλους HD-DVD, τη στιγμή που διατίθενται δεκάδες χιλιάδες τίτλοι DVD. Ομως, ο σημαντικότερος ίσως λόγος που επιβάλλει την τήρηση στάσης αναμονής, είναι ότι ενδεχομένως η μία εκ των δύο τεχνολογιών να αποτύχει εμπορικά. Αν έχετε επιλέξει την «αποτυχημένη» σίγουρα δεν θα αισθανθείτε καλά…

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να μην υπάρξει καν νικητής, μιας και το κοινό μπορεί να προτιμήσει τα σημερινά DVD. Αρκεί να θυμηθούμε το τι έγινε με την αντίστοιχη απόπειρα αναβάθμισης του CD, με την πρόταση πολυκάναλων εγγραφών, από τις τεχνολογίες DVD-Audio και Super Audio CD. Οπως και τα νέα DVD, απαιτούνταν νέες συσκευές αναπαραγωγής, με αποτέλεσμα ποτέ να μην αναπτυχθούν.

Βέβαια, δεν είναι δεδομένο ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα DVD υψηλής ευκρίνειας. Οσο αναπτύσσεται η αγορά επίπεδων τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας, τόσο θα αυξάνονται και οι απαιτήσεις των καταναλωτών, που θα επιθυμούν να αξιοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες των νέων τους τηλεοράσεων. Αλλος ένας σημαντικότατος παράγοντας είναι η έλευση των νέων παιχνιδομηχανών, από τη Microsoft και τη Sony. Το μεν Xbox 360 θα έχει εγκατασταθεί σε περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριά παγκοσμίως μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ το Playstation 3 κυκλοφορεί παγκοσμίως τον προσεχή Νοέμβριο. Ο λόγος που αναφέρουμε τα παραπάνω στοιχεία είναι ότι το Xbox 360 θα μπορεί να συμπληρώνεται από έναν εξωτερικό οδηγό αναπαραγωγής HD-DVD από την προσεχή εορταστική περίοδο (σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος, έναντι π.χ. της συσκευής της Toshiba). Αντίστοιχα, το PS3 θα έχει εγκατεστημένο οδηγό αναπαραγωγής δίσκων Blu-Ray και θα κοστίζει έως και 600 ευρώ (έναντι των 1.000 ευρώ των κανονικών συσκευών Blu-Ray). Η επέκταση των προϊόντων αυτών ενδέχεται να καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή