ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι έντονες διακυμάνσεις στα διεθνή χρηματιστήρια αποτέλεσε το κύριο χαρακτηριστικό των αγορών στην αρχή της εβδομάδας που διανύσαμε, δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για το εάν τελικά τα αμερικανικά επιτόκια ανέλθουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα τους επόμενους μήνες. Είναι γεγονός ότι παρόλο που οι πληθωριστικοί δείκτες της οικονομίας των ΗΠΑ διατηρούν αμείωτη την ανησυχία για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, η εσωτερική ζήτηση παρουσιάζει κάποια σημάδια αποδυνάμωσης αποτελώντας ενδεχομένως προάγγελο της εκτίμησης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Fed για μερική επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα. Το κλίμα νευρικότητας στις διεθνείς αγορές εντάθηκε και από άρθρο του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας, που ισχυρίστηκε ότι δεν αποκλείεται ο ιός της γρίπης των πτηνών να μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εντούτοις, οι χρηματιστηριακές αγορές παρουσίασαν κάποια σημάδια σταθεροποίησης την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση για μικρότερη από την αναμενόμενη ανοδικά αναθεωρημένη εκτίμηση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου των ΗΠΑ την Πέμπτη (5,3% ετησίως από 4,8% αρχικά και 5,8% που ανέμενε η αγορά, γεγονός που περιόρισε, κατά την εκτίμηση της αγοράς, την πιθανότητα νέας αύξησης στα επιτόκια από τη Fed στην επόμενη συνεδρίαση). Ο Down Jones και ο NASDAQ έκλεισαν με άνοδο 0,84% και 1,34% αντίστοιχα. Βελτίωση του κλίματος διαφάνηκε και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSE Eurofirst 300 να καταγράφει κέρδη 1,3% κλείνοντας λίγο υψηλότερα από τις 1.300 μονάδες. Ο κύριος δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε επίσης με άνοδο, παραμένοντας όμως αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά που είδαμε στις αρχές Μαΐου.

Αναδυόμενες

Εντούτοις, οι αναδυόμενες αγορές ήταν αυτές που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και κυρίως η τουρκική αγορά, με την τουρκική λίρα να υποχωρεί πριν από λίγες ημέρες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, σημαντική αποδυνάμωση παρουσίασαν και οι τιμές των μετάλλων στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, με τον χρυσό να «σπάει» το σημαντικό σημείο στήριξης των $ 650 και να υποχωρεί στα $ 637,40/ανά ουγγιά την Πέμπτη πριν καταφέρει την επόμενη ημέρα να καλύψει κάποιο από το χαμένο έδαφος και να ανέλθει εκ νέου κοντά στα $ 652, παραμένοντας όμως αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών $ 730 στις 12 Μαΐου.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, τα μακροοικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να προβληματίζουν για το εάν τελικά η Fed προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση 28-29 Ιουνίου. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις την εβδομάδα που διανύσαμε, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν 4,8% μηνιαίως τον Απρίλιο, ξεπερνώντας κάθε απαισιόδοξη πρόβλεψη. Εντούτοις, οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο από όσο ανέμενε η αγορά δημιουργώντας κάποια διάθεση αισιοδοξίας πως ίσως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για απότομη επιβράδυνση της γενικότερης δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας. Η αγορά προεξοφλεί με πιθανότητα περίπου 50% το ενδεχόμενο νέας αύξησης στα επιτόκια τον επόμενο μήνα, ενώ ο επικεφαλής της Fed κ. Bernanke σημείωσε για ακόμα μία φορά σε ομιλία του σε επιτροπή της Γερουσίας λίγες ημέρες νωρίτερα ότι τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, θα επιδράσουν καθοριστικά στην απόφαση της Τράπεζας για την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων, κάνοντας σαφές ότι το ενδεχόμενο εφαρμογής ακόμα σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου IFO αιφνιδίασε θετικά τον Μάιο, παρουσιάζοντας μικρότερη από την αναμενόμενη πτώση, παραμένοντας έτσι κοντά στα υψηλά των τελευταίων 15 ετών που σημείωσε τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που ενίσχυσε τις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο. Παράλληλα, δεδομένης της -αν και περιορισμένης- υποχώρησης του δείκτη ενισχύεται η άποψη για νέα αύξηση 25μβ στα επιτόκια από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση τον επόμενο μήνα αντί 50μβ που ορισμένα μέλη της Τράπεζας ενδεχομένως θα επιθυμούσαν μετά από κάποιες ιδιαίτερα «επιθετικές» δηλώσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες. Επίσης, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό Απριλίου στη Γερμανία, ο δείκτης αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,9% ετησίως από 2,0% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να οδηγήσει τον αντίστοιχο δείκτη της Ευρωζώνης στο 2,3% από 2,4%, αποτελώντας ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της άποψης ότι δεν υπάρχει λόγος υιοθέτησης από την ΕΚΤ μιας πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής από αυτή που εφαρμόζει από τον Δεκέμβριο του 2005.

Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολ. διατηρήθηκε στο πρόσφατο διάστημα 1,2700-1,2900 αδυνατώντας να βρει κάποια νέα κατεύθυνση, σπάζοντας ανοδικά ή καθοδικά την περιοχή αυτή. Η ισοτιμία δολ./γιεν ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων 112,97 στα μέσα της εβδομάδας ύστερα από πτώση κάτω από το 109,00 λίγες ημέρες νωρίτερα, βρίσκοντας κάποια στήριξη σε νέα σχόλια του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, που υποδηλώνουν ότι η Τράπεζα δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή