ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Funds of funds: σταθερές οι προμήθειες των διαχειριστών

Παρά την κάμψη της δραστηριότητας στα funds of funds -αμοιβαία κεφάλαια αμοιβαίων- στα τέλη του 2005, οι προμήθειες των διαχειριστών παρέμειναν σταθερές, σύμφωνα με πηγές του κλάδου, που απευθύνθηκαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε συνέδριο που έλαβε χώρα αυτήν την εβδομάδα στη Σιγκαπούρη. Μικροί ή νέοι παίκτες προσφέρουν εκπτώσεις στις προμήθειές τους για να προσελκύσουν νέους επενδυτές, θεσμικοί επενδυτές όπως είναι τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν αρνούνται να καταβάλλουν υψηλές προμήθειες σε εταιρείες με υψηλές επιδόσεις. «Από την πλευρά των επενδυτών, ο αφανισμός των funds of funds συζητείται εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Ανταμ Γκέιτζερ, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της Ivy Asset Management, συμπληρώνοντας ότι «στην πραγματικότητα δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο. Οι προμήθειες έχουν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα παγκοσμίως». Οι διαχειριστές των funds of funds χρεώνουν, συνήθως, ετήσιες προμήθειες διαχείρισης 1% με 2%, αλλά οι προμήθειες απόδοσης ξεπερνούν το 10%. Μερίδα επενδυτών, όμως, έχει διαμαρτυρηθεί για το ύψος των προμηθειών λαμβανομένων υπόψη των χαμηλών αποδόσεων πολλών hedge funds, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των funds of funds.

Επενδυτικές ευκαιρίες

Παρά τις απώλειες που καταγράφηκαν αυτήν και την περασμένη εβδομάδα από τους γενικούς δείκτες των αναδυόμενων αγορών -εξαιτίας του φόβου για μια περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων και της μεγάλης υποχώρησης των τιμών των εμπορευμάτων- εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, υπογραμμίζουν αναλυτές της Charlemagne Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 5 δισ. δολαρίων. «Επικεντρωνόμαστε σε εταιρείες με χαμηλό δανεισμό, ιδιαίτερα σε συνάλλαγμα, όπως και σε εταιρείες που εξάγουν σε οικονομίες με χαμηλές ισοτιμίες», επισημαίνεται στην έκθεσή της. Σ’ ό,τι αφορά τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι εν λόγω αναλυτές επισημαίνουν πως μάλλον δεν θα υλοποιηθούν. «Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν άμεσο τον κίνδυνο της επιδείνωσης των πληθωριστικών πιέσεων ή της απότομης προσγείωσης. H παγκόσμια οικονομία παραμένει δυναμική, ενώ η ήπια ανάκαμψη της γερμανικής και της ιαπωνικής οικονομίας απαλύνει τις πιέσεις που δέχονται οι χρεωμένοι Αμερικανοί καταναλωτές», αναφέρεται σε έκθεση της Charlemagne. Ενδεικτικό είναι ότι οι τιμές των μετοχών στην Ινδία υποχώρησαν στις 22 Μαΐου κατά 4% αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 εβδομάδων, ενώ η ρευστοποίηση των κερδών πήρε σε κάποια στιγμή τόσο μεγάλες διαστάσεις που αποφασίστηκε η διακοπή της συνεδρίασης για μια ώρα. Σημαντική πτώση σημειώθηκε, επίσης, στην αγορά της Ρωσίας και σ’ αυτές της Λατινικής Αμερικής, αλλά και στα ευρωπαίκά χρηματιστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή