H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επόμενη κίνηση του Μπεν Μπερνάνκι, αρχίζει και γίνεται αντικείμενο έντονου προβληματισμού. H απόψή του ότι όλα θα κριθούν με γνώμονα την πορεία της οικονομίας, είναι αμφιλεγόμενη. Και μπορεί η αμερικανική οικονομία να καταγράφει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο είναι ευάλωτη στις ενδείξεις επιβράδυνσης.

Οντως, τα αναθεωρημένα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν έδειξαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 5,3%, επί ετησίας βάσεως, το πρώτο τρίμηνο του έτους, πολύ μεγαλύτερη από την ανακοινωθείσα αύξηση του 4,8% των αρχικών στοιχείων και ελαφρώς μικρότερη από την προβλεπόμενη. Πρόκειται δε για το ισχυρότερο τρίμηνο των τελευταίων 2-1/2 ετών. H ιδιαίτερα ισχυρή αύξηση κατά 23,8% των επιχειρηματικών κερδών, σε σύγκριση με πέρυσι, ήταν το κυρίαρχο στοιχείο.

Ομως, υπάρχουν ενδοιασμοί για τη διάρκεια της «θερμής» αυτής εικόνας της αμερικανικής οικονομίας. Οι ρυθμοί οικονομικής δραστηριότητας υποχωρούν σε ολόκληρη τη χώρα και η αγορά κατοικίας αποθερμαίνεται!!!».

Παράλληλα, η αμερικανική οικονομία όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΑΕΠ έλεγχει τον πληθωρισμό, παρά την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους. O σκληρός πυρήνας των ατομικών καταναλωτικών δαπανών, αφαιρουμένων των ασταθών τιμών τροφίμων και ενέργειας, σύμφωνα με τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ, τρέχει με ετήσιο ρυθμό 2,0%, δηλαδή χαμηλότερα από το 2,4% του τετάρτου τριμήνου του περασμένου έτους. Να επισημανθεί ότι οι τραπεζίτες της FED, λαμβάνουν υπ’ όψιν αυτόν τον δείκτη ως δικό τους βαρόμετρο για την πορεία του πληθωρισμού. H εξέλιξη αυτή έσβησε τα σενάρια για επιθετικό κύκλο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις προβλέψεις τους για την κρίσιμη συνεδρίαση της FED, που πραγματοποιείται στις 28/29 Ιουνίου, οι 20 κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street παρουσιάζονται διχασμένες.

Πάντως, και οι αγορές είναι διχασμένες αν θα αυξηθούν τα αμερικανικά επιτόκια από τα τρέχοντα επίπεδα του 5,0%, στα επίπεδα του 5,25% τον Ιούνιο. Να θυμίσω ότι στη συνεδρίαση του Ιουνίου συμπληρώνονται δύο χρόνια που ξεκίνησαν οι αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων. Εχουν ήδη αυξηθεί 16 φορές -από το 1,0% στο 5,0%- σε ισάριθμες συνεδριάσεις της Fed από τον Ιούνιο του 2004.

Οι ένδεκα από τις 20 τράπεζες προβλέπουν ότι ο Μπερνάνκι δεν πρόκειται να προχωρήσει πλέον σε καμία αύξηση των επιτοκίων, καθώς εκτιμούν ότι ο τρέχων ανοδικός κύκλος έκλεισε στην προηγούμενη συνεδρίαση της FED της 1ης Μαΐου με την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο 5,0%. Οι 11 αυτές τράπεζες είναι: η BNP Paribas, η CIBC World Mrkts, η Countrywide Fin, η Credit Suisse, η Deutcshe Bank, η Dresdner, η Goldman Sachs, η Merrill Lynch, η Mizuho Securities, η Nomura Securities και η UΒS.

Οι υπόλοιπες εννέα προβλέπουν ότι θα συνεχισθούν οι αυξήσεις και τα αμερικανικά επιτόκια θα τερματίσουν το τρέχον έτος στα επίπεδα του 5,5%. Αυτές είναι: η Bank of America, η Barclays, η Bear Stearns, η Daiwa Securities, η HSBC, η J.P Morgan, η Lehman Brothers, η Morgan Stanley και η RBS Greenwich Capital.

n Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αισιοδοξεί ότι η ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη της Ζώνης του Ευρώ έχει μπει σε ασφαλή τροχιά και τώρα πρέπει να αναχαιτισθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Εχουν κυκλοφορήσει προβλέψεις για πιθανότητα της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αύξησης του επιτοκίου του ευρώ στο 3,0%, στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη. Οι αγορές προεξοφλούν αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25%, στο 2,75% τον Ιούνιο, στο 3,0% τον Αύγουστο και στο 3,25% τον Σεπτέμβριο.

Στην ετήσια έκθεση της ΕΚΤ αναφέρεται ότι η Τράπεζα κατάφερε και πέρυσι να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και ότι εξασφάλισε εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, έτσι ώστε να ενισχυθούν τόσο οι αναπτυξιακοί ρυθμοί στην Ευρωζώνη όσο και η απασχόληση.

Ωστόσο, είναι απαραίτητη η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, ώστε να κρατηθούν υπό έλεγχο οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης. H οικονομική ανάπτυξη αναμένεται και να βελτιωθεί και να διευρυνθεί, όπως δείχνουν οι οικονομικοί δείκτες, τόσο από τα σκληρά στοιχεία όσο και από τις δημοσκοπήσεις.

Ομως, παρά την εκτίναξη των τιμών του αργού πετρελαίου δεν παρατηρούνται ενδείξεις «δευτερογενών» πληθωριστικών επιπτώσεων. Κυρίως, όμως, η οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης είναι ακόμη ευάλωτη και περισσότεροι από 12 εκατ. άνθρωποι είναι εκτός εργασίας.

Ο ανώτατος οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Ζαν-Φιλίπ Κοτίς, μόλις προχθές υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι παραμένει εύθραυστη η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Θα πρέπει να καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι οικονομικές εξελίξεις του δεύτερου τριμήνου, θα πρέπει να δούμε εάν η ανάκαμψη χαρακτηρίζεται εκ νέου από δυναμική…».

Επιπλέον, τόνισε, ότι η καταναλωτική ζήτηση έχει υποστεί πλήγματα, διότι οι δίαυλοι επικοινωνίας όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι όσο πρέπει ισχυροί.

Ακόμα ο κ. Κοτίς επεσήμανε ότι στις δώδεκα χώρες της Ζώνης του Ευρώ η οικονομική ανάπτυξη υστερεί από την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και των σκανδιναβικών κρατών. «H ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας παρεμποδίζεται από ακατάλληλες δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες στόχο έχουν να μειώσουν τη φορολογία και να ενισχύσουν τις δαπάνες στην κορύφωση του οικονομικού κύκλου όταν, όμως, δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο· αντιθέτως, δεν μπορούν να περισώσουν πολεμοφόδια για τις δύσκολες ημέρες, όταν απαιτείται δημοσιονομική επέκταση για να κινητοποιηθεί η ανάκαμψη», υπογράμμισε εν κατακλείδι ο Ζαν-Φιλίπ Κοτίς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή