MasterCard: Δικαστική απεμπλοκή μέσω Wall

MasterCard: Δικαστική απεμπλοκή μέσω Wall

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αξία κάποιων πραγμάτων στη ζωή είναι «ανεκτίμητη», όπως πολύ σοφά επισημαίνει η γνωστή διαφήμιση της MasterCard. Εξ ορισμού, η αρχική δημόσια εγγραφή του ομίλου πιστωτικών καρτών, την Πέμπτη, δεν θα μπορούσε να εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Με τη διάθεση του 46% του μετοχικού κεφαλαίου της, θα συγκέντρωνε 2,4 δισ. δολ. Ωστόσο, η MasterCard ελπίζει πως η συνεπακόλουθη αναδιάρθρωση της δομής της θα αποδειχθεί πράγματι ανεκτίμητη. Η εισαγωγή της στην αγορά θα μετατρέψει τη MasterCard από ένωση χιλιάδων τραπεζών-μελών σε εισηγμένη. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν θα κατανεμηθεί μεταξύ των τραπεζών, οι οποίες θα κρατήσουν το 44% των μετοχών, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου. Το υπόλοιπο 10% των μετοχών και το ένα πέμπτο των δικαιωμάτων ψήφου θα διοχετευθεί σε μη κερδοσκοπικό ίδρυμα.

Με τον τρόπο αυτό, η MasterCard ελπίζει πως θα δώσει τέλος στις δικαστικές διαμάχες και τις έρευνες των ρυθμιστικών αρχών. Φιλοδοξεί να αποστομώσει τους επικριτές της, που ισχυρίζονται πως η ίδια, από κοινού με την ανταγωνίστριά της, Visa, καταχρώνται τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά πιστωτικών καρτών.

Οι δυο εταιρείες ελέγχουν το 83% της αγοράς αυτής στις ΗΠΑ βάσει αξίας συναλλαγών. Το γεγονός ότι οι τράπεζες θα ελέγχουν λιγότερο του 50% των μετοχών και κανένα δικαίωμα ψήφου, λογικά θα δώσει τέλος στις κατηγορίες ότι εκμεταλλεύονται τη δύναμη της Master Card στην αγορά.

Κάποιοι αναλυτές εμφανίζονται, ωστόσο, πιο απαισιόδοξοι. Βασικός λόγος προβληματισμού τους είναι το κόστος της δικαστικής διαμάχης: οι προσφυγές κατά της MasterCard κάλυψαν 12 σελίδες στο ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια εγγραφή. Και οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι τα 650 εκατ. δολ. που σχεδιάζει να κρατήσει η MasterCard για τον σκοπό αυτό θα επαρκέσουν. Αλλωστε, το 2003, η εταιρεία διευθέτησε αγωγή της Wal-Mart και άλλων, που την κατηγορούσαν για αθέμιτο ανταγωνισμό, αντί 1 δισ. δολ. Στο παρελθόν, τέτοια κόστη περνούσαν στις τράπεζες-μέλη της. Πλέον, παραιτείται αυτού του δικαιώματος, στο πλαίσιο της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υπηρεσία αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι θα υποβαθμίσει την εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή