Κινητικότητα στην παγκόσμια χαλυβουργία

Κινητικότητα στην παγκόσμια χαλυβουργία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακρύ δρόμο φαίνεται πως θα χρειαστεί να διανύσει η Arcelor προκειμένου να πείσει τους επενδυτές για τους λόγους που την ώθησαν να προσφέρει 13 δισ. ευρώ για τη συγχώνευσή της με τη ρωσική Severstal, αντί να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την υποψήφια αγοράστριά της, Mittal Steel. Η προσφορά που κατέθεσε η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία του κόσμου κατέληξε την περασμένη Παρασκευή σε συμφωνία, η οποία δημιουργεί τον υπ’ αριθμόν 1 κολοσσό του κλάδου διεθνώς. Ηδη, όμως, ξεσπούν οι πρώτες αντιδράσεις. Η Κολέτ Νεβίλ, πρόεδρος του γαλλικού λόμπι μικρομετόχων ADAM, που εκπροσωπεί περί το 5% των κατόχων μετοχών της Arcelor, δήλωσε χθες ότι πρόκειται να απευθύνει επιστολή στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Arcelor, Τζόζεφ Κινς, και στη ρυθμιστική αρχή του Λουξεμβούργου ζητώντας διευκρινίσεις περί της διαδικασίας.

Οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με την κ. Νεβίλ, πρέπει είτε η Severstal να καταθέσει προσφορά για το σύνολο των μετοχών της Arcelor είτε οι δύο εταιρείες να ξεκινήσουν τη δέουσα διαδικασία συγχώνευσης με ανεξάρτητη αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων τους και με ψηφοφορία των μετόχων για τη συμφωνία. Το τελευταίο, πάντως, έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου. Εξίσου επιφυλακτικοί εμφανίζονται και οι αναλυτές. Παρότι η τιμή μετοχής της Arcelor ανέκαμψε εν μέρει χθες σε σχέση με τις απώλειες που υπέστη την Παρασκευή, κρίνεται πως η συμφωνία με τη Severstal έχει θετικά στοιχεία, δεν είναι όμως απαραιτήτως καλύτερη από την επιθετική προσφορά της Mittal. Και επισημαίνεται ότι «η βιομηχανική λογική της συγχώνευσης δεν θα εμποδίσει τους μετόχους να αμφισβητήσουν τη μεταβίβαση τόσο μεγάλου μεριδίου στη Severstal -στο προϊόν της συγχώνευσης, η ρωσική εταιρεία θα συμμετέχει κατά 32%, με δυνατότητα αύξησης του μεριδίου της- φοβούμενοι μεταβίβαση του ελέγχου. Ετσι, παρότι η συμφωνία με τη Severstal αποτελεί έξυπνη διαπραγματευτική τακτική, μοιάζει ριψοκίνδυνη».

Οι αναλυτές είχαν εξαρχής τονίσει πως η συμφωνία Arcelor – Severstal θα μπορούσε να πυροδοτήσει την πολυπόθητη ενοποίηση της χαλυβουργικής βιομηχανίας όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Κάτι τέτοιο ίσως να προοιωνίζονται οι συνομιλίες του Ρομάν Αμπράμοβιτς για εξαγορά μεριδίου στην επίσης ρωσική Evraz Group.

Οι διαπραγματεύσεις Αμπράμοβιτς

Εικάζεται ότι πιθανή συμφωνία, ύψους 3 δισ. δολαρίων, η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί ίσως και αυτή την εβδομάδα, μπορεί να περάσει στα χέρια του πλουσιότερου ανθρώπου της χώρας και ιδιοκτήτη της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι περί το 40% της μεγαλύτερης ρωσικής χαλυβουργίας βάσει όγκου παραγωγής. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Vedomosti, ο Ρώσος μεγιστάνας άφησε να εννοηθεί ότι ο Αλεξάντερ Αμπράμοφ, ιδιοκτήτης της Crosland Global Ltd, η οποία ελέγχει το 82,31% της Evraz από τις 31 Ιανουαρίου, πωλεί το μερίδιό του. Αλλος μεγάλος μέτοχος της Evraz είναι ο Αλεξάντερ Φρόλοφ, που ελέγχει άνω του 25% της Crosland. Ο ίδιος ο κ. Αμπράμοφ παραδέχθηκε χθες ότι οι ιδιοκτήτες μεγάλων ρωσικών χαλυβουργιών πραγματοποιούν ήδη συνομιλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή