GE: άλμα πωλήσεων 20% διαβλέπει στην Κίνα

GE: άλμα πωλήσεων 20% διαβλέπει στην Κίνα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλμα 20% προβλέπει η General Electric ότι θα καταγράψουν οι πωλήσεις της στην Κίνα φέτος, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ενισχύουν τη ζήτηση για καθαρότερους κινητήρες και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πωλήσεις της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου -που αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% σε όλο τον κόσμο- ίσως υπερβούν τα 6 δισ. δολάρια στη χώρα αυτή, όπως τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλός της, Τζέφρι Ιμελτ, στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στο Πεκίνο. Μάλιστα, μετά την υπογραφή συμφωνίας, βάσει της οποίας η GE θα βοηθήσει την Κίνα να καλύψει τους περιβαλλοντικούς στόχους της, ο κ. Ιμελτ εξέφρασε την εκτίμηση πως «οι δραστηριότητές μας θα μπορούσαν να διπλασιαστούν και πάλι στη χώρα, μέσα στα ερχόμενα 4-5 χρόνια».

Προσβλέπει στην Κίνα ο Ιμελτ

Ο κ. Ιμελτ προσβλέπει στην Κίνα, στην οποία ανήκουν οι έξι από τις 10 πιο επιβαρυμένες από τη ρύπανση πόλεις του κόσμου, για την αύξηση των πωλήσεων προϊόντων όπως οι αεριοστρόβιλοι και οι κινητήρες εξοικονόμησης ενέργειας, που περιορίζουν τις εκπομπές καυσαερίων. Η Κίνα θα δαπανήσει 1,5 τρισ. γουάν (186 δισ. δολάρια) την ερχόμενη 15ετία, προκειμένου να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 15% της συνολικής κατανάλωσης. Η συμφωνία της GE με την Κίνα καλύπτει την αντικατάσταση του άνθρακα με φυσικό αέριο, αιολική ενέργεια, κινητήρες αεροσκαφών που θα εκπέμπουν λιγότερους ρύπους και θα χρησιμοποιούν λιγότερα καύσιμα, κινητήρες συρμών εξοικονόμησης ενέργειας και αφαλάτωση νερού. Η GE δεν αποκάλυψε οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία συνυπεγράφη από την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, τον κύριο φορέα οικονομικού σχεδιασμού της χώρας. Η GE θα επενδύσει επίσης έως και 50 εκατ. δολάρια, την ερχόμενη πενταετία, σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης για την ενέργεια, παρέχοντας μεταξύ άλλων επιμόρφωση σε 2.500 Κινέζους μάνατζερ και αξιωματούχους. Η GE, υπ’ αριθμόν 1 διεθνώς κατασκευάστρια αεριοστροβίλων για εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, φιλοδοξεί να υλοποιήσει σχέδια πώλησης φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων αξίας 20 δισ. δολαρίων ετησίως, ώς το 2010. Οι πωλήσεις των λεγόμενων «πράσινων» προϊόντων της εταιρείας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 63%, στα 10,1 δισ. δολάρια, ενώ οι παραγγελίες σχεδόν διπλασιάστηκαν, στα 17 δισ. δολάρια. Τα κονδύλια της GE για την ανάπτυξη «καθαρότερων τεχνολογιών» ανήλθαν πέρυσι στα 700 εκατ. δολάρια, ήτοι σχεδόν στο ήμισυ του στόχου του κ. Ιμελτ για 1,5 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2010.

Παρέμβαση και

στην αγορά ακινήτων

Η κινεζική κυβέρνηση, πάντως, προτίθεται να παρέμβει και στην αγορά ακινήτων. Στο πλαίσιο σειράς μέτρων που αποσκοπούν στην αποθέρμανση της αγοράς, μέσω της συγκράτησης της ραγδαίας ανόδου των τιμών, το Πεκίνο επιβάλλει από μεθαύριο, Πέμπτη, φόρο 5% επί της συνολικής τιμής αγοράς των κατοικιών που πωλούνται εντός πενταετίας από την ημερομηνία αγοράς τους. Αντίστοιχος θα είναι ο φόρος επί των κεφαλαιακών κερδών από πολυτελείς κατοικίες, ακόμα και μετά την πάροδο της πενταετίας.

Τα νέα μέτρα έπονται οδηγίας έξι σημείων που εξέδωσε το υπουργικό συμβούλιο στις 17 Μαΐου, ζητώντας από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να θέσουν υπό έλεγχο τις τιμές των ακινήτων, οι οποίες έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα απρόσιτα για πολλούς κατοίκους μεγάλων πόλεων. Περιλαμβάνονται, δε, σε εγκύκλιο την οποία ανέφερε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua και όπου επισημαίνεται πως τα μέτρα που ελήφθησαν από πέρυσι είχαν μόνο περιορισμένη επιτυχία σε ό,τι αφορά τη συγκράτηση των τιμών των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Σημειωτέον ότι οι τιμές των ακινήτων στις πόλεις διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο αυξημένες κατά 5,6% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ εκείνες των νέων κατοικιών κατά 6,4%. Ομως, σε κάποιες περιζήτητες αγορές, οι τιμές αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή