H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) εξαναγκάσθηκε χθες να ρίξει τεράστια ρευστότητα ύψους 1.500 δισ. γιεν (ή 13, 5 δισ. δολαρίων) στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, με στόχο να αποτρέψει την κερδοσκοπική φρενίτιδα και να διαβεβαιώσει ότι δεν προτίθεται σύντομα να μεταβάλει την πολιτική μηδενικών επιτοκίων που ακολουθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που ο υπουργός Οικονομικών Σανταγκάζου Τανιγκάκι, αφού κατήγγειλε τις κερδοσκοπικές κινήσεις, χαρακτήρισε έντονες, αδικαιολόγητες και πρόωρες τις εξάρσεις για αυξήσεις των ιαπωνικών επιτοκίων.

Η πολύ καλύτερη από την προσδοκώμενη εικόνα της οικονομίας γεμίζει ελπίδες. Ομως, η εικόνα αυτή προκαλεί αναταραχή εξαιτίας των εκτιμήσεων ότι η αναπόφευκτη πλέον μεταβολή της νομισματικής πολιτικής ανοίγει σύντομα τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των ιαπωνικών επιτοκίων στο 0,25%. H απόδοση (yield) των ομολόγων άρχισε να αυξάνει ραγδαία λόγω των κερδοσκοπικών εκτιμήσεων ότι η πρώτη αύξηση των ιαπωνικών επιτοκίων ενδεχομένως να γίνει τον Ιούνιο και θα ακολουθήσει μια δεύτερη αύξηση (κατά 0,25%) στο 0,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Να θυμίσω ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Πέμπτη 9 Μαρτίου την απόφασή της να τερματίσει σταδιακά την τεράστια ρευστότητα με την οποία πλημμύριζε αφειδώς επί πέντε χρόνια με ρευστό χρήμα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μελλοντική αύξηση των ιαπωνικών επιτοκίων. Ηταν ο επίσημος ενταφιασμός του deflation με τον τερματισμό της σούπερ χαλαρής νομισματικής πολιτικής που εφήρμοσε από τον Μάρτιο του 2001, και επέστρεψε στο ρόλο της διαχείρισης των επιτοκίων. Οταν η οικονομία βυθίστηκε στην liquidity trap εξαιτίας του αποπληθωρισμού και της οικονομικής ύφεσης, η Κεντρική Τράπεζα υποχρεώθηκε να εφαρμόσει ανορθόδοξες μεθόδους στη βελτίωση της παροχής ρευστότητας.

Μετά 15 χρόνια από την έκρηξη της φούσκας του Χρηματιστηρίου και της αγοράς ακινήτων, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία έχει επιστρέψει στη νομισματική ομαλότητα. H πρώτη απόφαση ήταν να αρχίσει να μειώνει τη ρευστότητα στα 6 τρισ. γιεν, από τα 30 τρισ. γιεν. H διαδικασία αυτή τώρα ολοκληρώνεται. Ομως, η Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα ύψους 1,2 τρισ. γιεν (ήτοι 10 δισ. δολαρίων), τον μήνα. Στόχος να αποτραπούν οι κλυδωνισμοί στην οικονομία της χώρας και αποφευχθούν οι τριγμοί στις αγορές, δεδομένου ότι οι παρενέργειες της μεταβολής της νομισματικής πολιτικής της έχουν παγκόσμιες διαστάσεις. Ηδη, το yield των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων άγγιξε το 2%, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα πεντέμισι ετών. Μια ραγδαία άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων τρομοκρατεί την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, καθώς θα επηρεάσει τις σκληρές δημοσιονομικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του τεράστιου δημόσιου χρέους που βρίσκεται στα εφιαλτικά επίπεδα του 170% του ΑΕΠ.

n Εν τω μεταξύ, η βελτίωση του κλίματος μεταξύ των Γερμανών καταναλωτών παρέχει μια πρόσθετη ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), που αναζητεί να προχωρήσει χωρίς ενδοιασμούς σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ. H ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι ενδείξεις τόνωσης της εγχώριας ζήτησης θα ευνοήσουν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, της γερμανικής, επιχειρηματολογούν τώρα οι τραπεζίτες. Χθες ενισχύθηκαν οι προβλέψεις για πιθανότητα της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αύξησης του επιτοκίου του ευρώ στο 3,0%, στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη. Οι αγορές προεξοφλούν αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25%, στο 2,75% τον Ιούνιο, στο 3,0% τον Αύγουστο και στο 3,25% τον Σεπτέμβριο.

Οπως έδειξαν χθες τα στοιχεία της έκθεσης του Ινστιτούτου Gfk, με έδρα τη Νυρεμβέργη, οι προσδοκίες για τον Ιούνιο ώθησαν τον δείκτη εμπιστοσύνης στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2001. Αν και η γενική εικόνα είναι θετική, υπάρχει προβληματισμός για το εάν οι εύποροι Γερμανοί τελικώς θα αρχίσουν να ξοδεύουν, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών στην αγορά εργασίας. H αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων έχει επηρεάσει ευνοϊκά τους καταναλωτές. Ωστόσο, είναι αβέβαιο για το εάν αυτή μπορεί ουσιαστικά να μεταφραστεί σε δαπάνες. Ούτως ή άλλως, μία πραγματική τόνωση της απασχόλησης, η οποία θα διεύρυνε τα εισοδήματα, δεν φαίνεται στο ορατό μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή