Ευρωζώνη: αύξηση της κυκλοφορίας χρήματος αλλά και του δανεισμού

Ευρωζώνη: αύξηση της κυκλοφορίας χρήματος αλλά και του δανεισμού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο σημείωσε τον Απρίλιο ο ρυθμός αύξησης της κυκλοφορίας του χρήματος στην Ευρωζώνη, συνοδευόμενος από αύξηση του δανεισμού, εξελίξεις που ενισχύουν τα επιχειρήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. O Κλάους Λίμπσερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EKT, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στη Βιέννη, ότι αν και δεν έχει εξετάσει λεπτομερώς τα τελευταία στοιχεία, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών. «H αύξηση της κυκλοφορίας χρήματος M3 είναι σημαντικός παράγοντας που ασκεί μεγάλη επιρροή στις μελλοντικές εξελίξεις και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη εντός ολίγων ημερών», είπε αναφερόμενος στη συνεδρίαση της EKT που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η κυκλοφορία του χρήματος M3 αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 8,8% από το 8,5% που καταγράφηκε τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς. Παράλληλα, τα δάνεια που χορηγήθηκαν στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 11,3% από το 10,8% του Μαρτίου, αντικατοπτρίζοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 1999. Κατά τις επισημάνσεις του κ. Λίμπσερ, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη από την ανάπτυξη. Σημειωτέον ότι η EKT βασίζει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια στα στοιχεία για την κυκλοφορία του χρήματος M3 και τον πληθωρισμό, οριοθετώντας το ανώτατο ποσοστό αύξησής τους στο 4,5% και το 2%, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν από την Eurostat τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 2,4%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η EKT θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά το ένα τέταρτο μιας ποσοστιαίας μονάδας, αν και ορισμένοι κάνουν λόγο για μισή ποσοστιαία μονάδα. «Μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της EKT της 9ης Ιουνίου δεν είναι και τόσο πιθανή καθώς θα πυροδοτούσε ένα ράλι του ευρώ, διακινδυνεύοντας απότομη διόρθωση στις προσδοκίες των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Μάρκο Κράμερ της HVB στο Μόναχο. «H ρευστότητα είναι ενισχυμένη στην Ευρωζώνη και αυτό θα προβληματίσει την EKT», σχολίασε ο Τόρστεν Πόλετ της Barclays Capital στη Φρανκφούρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή