Η Κίνα εκτινάσσει στα ύψη το πετρέλαιο

Η Κίνα εκτινάσσει στα ύψη το πετρέλαιο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο σχεδόν ενός δολαρίου κατέγραψαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές, κινούμενες στα επίπεδα των 72 δολαρίων το βαρέλι, ενώ και εκείνες των πολύτιμων μετάλλων αντέστρεψαν το υποτονικό κλίμα των προηγούμενων ημερών, σημειώνοντας με τη σειρά τους κέρδη. Μετά την προχθεσινή αργία τους, οι αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν την εβδομάδα δυναμικά, επηρεαζόμενες από τη νέα εκτίναξη της ενεργειακής ζήτησης στην Κίνα και τη συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις Ιράν και Δύσης. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent κατέγραφε το απόγευμα άνοδο 98 σεντς, στα 71,57 δολάρια το βαρέλι. Εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης διαμορφωνόταν την ίδια ώρα αυξημένη κατά 1,03 δολάριο, στα 72,40 δολάρια το βαρέλι.

Αύξηση της ζήτησης τον Απρίλιο

Σύμφωνα με υπολογισμούς βασισμένους σε επίσημα στοιχεία, η ζήτηση στην Κίνα, υπ’ αριθμόν 2 καταναλώτρια ενέργειας του κόσμου, παραμένει εύρωστη. Τον Απρίλιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξησή της από το 2004, η οποία ήταν της τάξης του 10,8% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Η «ακόρεστη δίψα» της Κίνας για ενέργεια, σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική ένταση αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις εν όψει της έναρξης της περιόδου των τυφώνων στον Κόλπο του Μεξικού, αντιστάθμισαν, πάντως, για τις αγορές, τις διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚ ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών. Ο πρόεδρός του, Εντμουντ Νταουκόρου, δήλωνε προχθές ότι το καρτέλ -από το οποίο προέρχεται το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου- προφανώς θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή κατά τη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στο Καράκας της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με τον κ. Νταουκόρου, η άνοδος των τιμών «είναι σύμπτωμα της ανησυχίας στην αγορά, όπου τα μικρά προβλήματα εγείρουν δυσανάλογες αντιδράσεις». Πάντως, η ίδια η Βενεζουέλα -που τάσσεται ένθερμα υπέρ των υψηλών τιμών- εκτιμά ότι το καρτέλ θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή του, εφόσον ήδη τα διεθνή αποθέματα αργού βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ανάμικτες επιδόσεις

Αναμένοντας τις εξελίξεις στο πετρέλαιο, οι αγορές μετάλλων παρουσίασαν ανάμικτες επιδόσεις, με τις τιμές των βασικών μετάλλων, όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο, να διατηρούνται σχετικά σταθερά, με εξαίρεση εκείνη του νικελίου, που υποχώρησε δραστικά με την είδηση ότι απεφεύχθη απεργία σε εργοστάσιο στον Καναδά. Αντίθετα, εκείνες των πολύτιμων μετάλλων κατέγραψαν άνοδο. Η τιμή του χρυσού έφθασε στο Λονδίνο έως και τα 664,60 δολάρια η ουγγιά, αυξημένη κατά 2,1% έναντι εκείνης λίγο πριν από το κλείσιμο της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη. Σε έκθεση της Socit Gnrale επισημαίνεται ότι η εκτίναξη της τιμής των βασικών μετάλλων μοιάζει με τη φούσκα των εταιρειών Internet του 2000, είναι όμως δύσκολο να συμπεράνει κανείς πότε θα σκάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή