Κλονίζονται πλέον και οι ψύχραιμοι αναλυτές

Κλονίζονται πλέον και οι ψύχραιμοι αναλυτές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ημερών υπέστησαν χθες οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς εντείνονται οι φόβοι περί επικείμενης αύξησης των επιτοκίων. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα οποία οι ρυθμοί αύξησης της κυκλοφορίας του χρήματος (Μ3) επιταχύνθηκαν εκ νέου τον Απρίλιο και παραμένουν εκτός «ορίων» βάσει του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα εκτινάχθηκε στα ύψη. Ενας δεύτερος παράγοντας που συνέτεινε στη δημιουργία αρνητικού κλίματος στις αγορές αφορά στην εκ νέου υποχώρηση του δολαρίου, που είχε ως αποτέλεσμα την ανησυχία για τις επιπτώσεις στα κέρδη των εισηγμένων με μεγάλα ανοίγματα στην αμερικανική αγορά.

Αναλυτές, οι οποίοι μέχρι πρότινος διατηρούσαν την ψυχραιμία τους κάνοντας αναφορές στην υψηλή κερδοφορία της συντριπτικής πλειοψηφίας των εισηγμένων, εμφανίσθηκαν χθες να… κλονίζονται, εκτιμώντας ότι θα σημειωθεί περαιτέρω διόρθωση των χρηματιστηριακών τιμών και ότι παρατηρείται ήδη σημαντική απόσυρση κεφαλαίων από τα διεθνή χρηματιστήρια.

Ενδιαφέρον είχε πάντως χθες η περίπτωση του κολοσσού της Vodafone, η οποία ανακοίνωσε μεν ετήσιες ζημίες ρεκόρ, συνόδευσε δε αυτήν την ανακοίνωσή της με την υπόσχεση περί σημαντικής αύξησης του μερίσματος, το οποίο θα καταβάλει στους μετόχους της. Ετσι, η τιμή της μετοχής της ενισχύθηκε αρχικώς σε ποσοστό που άγγιξε το 3,5%, για να κλείσει όμως αμετάβλητη εν μέσω της γενικότερης χρηματιστηριακής αναστάτωσης. Ο δείκτης FTSE100 έκλεισε χθες με απώλειες της τάξεως του 2,4%, στις 5.652 μονάδες, ο Xetra dax υποχωρώντας κατά 2,3%, στις 5.622,43 και ο CAC40 με πτώση 2,42%, στις 4.893,87. Στις μεγάλες χαμένες της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγονται εκ νέου οι εταιρείες του κλάδου παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας και των τραπεζών και ασφαλιστικών κολοσσών.

Εισηγμένες όπως οι Ε.ΟΝ και Suez S.A. είδαν τη χρηματιστηριακή αξία τους να υποχωρεί κατά 2,7% και 3,5% αντιστοίχως ενώ άλλες, όπως οι ΑΧΑ, Aegon και HSBC Holdings Plc απώλεσεαν το 3,3%, 4,2% και 3,2% της αξίας τους. Μεγάλη πτώση, της τάξεως του 3,6%, σημείωσε και η τιμή της μετοχής της τρίτης μεγαλύτερης βρετανικής τράπεζας, της Barclays, ενώ εκείνη της UBS υποχώρησε κατά 2,8% και της ING σε ποσοστό 3,4%. Εταιρείες, με μεγάλα ανοίγματα στην αμερικανική αγορά, όπως είναι η BMW και η Diageo, είδαν επίσης τη χρηματιστηριακή αξία τους να συρρικνώνεται σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή