Ρεκόρ εισροών κεφαλαίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες το 2005

Ρεκόρ εισροών κεφαλαίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες το 2005

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίπεδα ρεκόρ, στα 491 δισ. δολάρια, άγγιξαν οι καθαρές κεφαλαιακές εισροές στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά το 2005, ωθούμενες από την αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων και βελτιωμένης πιστωτικής ποιότητας εκ μέρους των διεθνών επενδυτών. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, στους παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση περιλαμβάνονται, εκτός των προαναφερθέντων, το κύμα ιδιωτικοποιήσεων και διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών, σε συνδυασμό με την ταχύτερη αύξηση της κυκλοφορίας κεφαλαίων μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών σε σύγκριση με εκείνη από τις ανεπτυγμένες προς τις αναδυόμενες οικονομίες. Οπως επισημαίνει η τράπεζα στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη, «η αύξηση των εισροών δείχνει βελτίωση της εμπιστοσύνης προς αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες».

Η εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων αυξήθηκε κατακόρυφα παρά το ακριβό πετρέλαιο και την αύξηση των επιτοκίων και των ανισορροπιών στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών διεθνώς. Ο κύριος όγκος των εισροών, στα 329 δισ. δολάρια, προήλθε από την Ευρώπη, την κεντρική Ασία και την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού. Το χάσμα μεταξύ αναπτυσσόμενων «αστέρων» -Κίνας, Χιλής, Ουγγαρίας, Μαλαισίας, Μεξικού, Πολωνίας, Ρωσίας και Ταϊλάνδης- και υπολοίπων διατηρήθηκε. Ωστόσο, επισημαίνεται πως οι συνθήκες μπορεί να επιδεινωθούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Οπως τονίζει, «πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν εξαντλήσει τα πλεονάσματά τους και κάθε άλλη δικλίδα ασφαλείας που τους επέτρεπε να απορροφούν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, ενώ αναπτύσσονται ραγδαία. Ετσι, παραμένουν ευάλωτες σε μελλοντικά σοκ», όπως μια πτώση των τιμών των εμπορευμάτων πλην του πετρελαίου, οι οποίες στηρίζουν την ανάπτυξη, κάποιο αιφνίδιο πρόβλημα στην προσφορά «μαύρου χρυσού», υπερθέρμανση κάποιων οικονομιών ή περαιτέρω αύξηση των παγκόσμιων ανισορροπιών.

Ενδεχόμενο ελέγχου της Arcelor από Λακσμί Μιτάλ και Αλεξέι Μορντάσοφ

Ανοιχτές παραμένουν οι πιθανότητες στην υπόθεση της Arcelor, της οποίας τον έλεγχο πολύ πιθανό να αναλάβουν αμφότεροι οι μεγιστάνες του χάλυβα, Λακσμί Μιτάλ και Αλεξέι Μορντάσοφ. Μπορεί ο μεγαλύτερος όμιλος χάλυβα του κόσμου, Mittal Steel, να μη σχεδιάζει αύξηση της επιθετικής προσφοράς του, όμως ίσως καταλήξει με σημαντικό μερίδιο της Arcelor, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου στην Ευρώπη, Ρόλαντ Μπάαν. Ο κ. Μορντάσοφ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής Severstal -με την οποία συμφώνησε να συγχωνευθεί η Arcelor- καθιστούσε σαφές ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αυξήσει τη συμμετοχή του στο 45%, από το 32% που του προσφέρεται. Για να προχωρήσει η συμφωνία, θα πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους της Arcelor, που θα συνεδριάσουν στα τέλη Ιουνίου. Ομως, η Goldman Sachs, μια από τις τράπεζες της Mittal -η οποία εμμένει στον στόχο της απόκτησης του 51% της εταιρείας- συνεργάζεται στη συγκέντρωση τουλάχιστον του 20% της Arcelor, προκειμένου να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση που θα ανατρέψει τους κανόνες ψηφοφορίας. Σε τέτοια περίπτωση, οι κ. Μιτάλ και Μορντάσοφ γίνονται βασικοί μέτοχοι της Arcelor.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή