Σημαντικές απώλειες λόγω… ΗΠΑ

Σημαντικές απώλειες λόγω… ΗΠΑ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιόλογη πτώση παρουσίασαν, χθες, οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών εταιρειών που εξάγουν το μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στις ΗΠΑ λόγω μεταξύ άλλων της αιφνίδιας υποχώρησης του δείκτη επιχερηματικού κλίματος στη χώρα. Η πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και η πορεία του δολαρίου είναι, φυσικά, δύο παράγοντες άμεσα συνδεδεμένοι με την κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τα κέρδη των εταιρειών που απαρτίζουν τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 προβλέπεται πως θα ενισχυθούν το 2007 κατά μόνον 8,3% από το 13,7% που αναμένεται να ισχύει για το 2006.

Οι γενικοί δείκτες των 14 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης εμφάνισαν, χθες, απώλειες, με τον πανευρωπαϊκό FTSE Eurotop-100 να αποδυναμώνεται κατά 0,78%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax κατέγραψε πτώση 0,9% και ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 απώλεσε το 0,6% της αξίας του.

Στον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών, η μετοχή της κορυφαίας ευρωπαϊκής GlaxoSmithKline υποχώρησε κατά 1,5%, καθώς το ήμισυ των εσόδων της προέρχεται από τις ΗΠΑ. Σημειωτεόν, πως το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 μηνών έναντι του ευρώ, μια εξέλιξη που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Η μετοχή του ομίλου παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών HSBC Holdings παρουσίασε απώλειες 1,2%, εξαιτίας της δημοσιοποίησης στοιχείων που δείχνουν αύξηση των επισφαλών δανείων στις αμερικανικές μονάδες της. Πτώση 1,5% εμφάνισε και η μετοχή τη βρετανικής τράπεζας Νothern Bank λόγω της υποβάθμισής της από την Credit Suisse Group στην κατηγορία «under perform» από την «neutral». Ο λόγος ήταν η αβεβαιότητα που σκιάζει την πορεία της αγοράς στεγαστικών δανείων.

Σε απώλειες 1,8% οδηγήθηκε και η μετοχή της ασφαλιστικής Aegon, ολλανδικών συμφερόντων καθώς, σχεδόν, το ήμισυ του τζίρου της πηγάζει από την αμερικανική αγορά. Οι μετοχικές επιδόσεις της φινλανδικής Νokia υποχώρησαν κατά 1,6% και αυτές της ζυθοποιίας SABMiller εμφάνισαν πτώση μέχρι και 1,7%. Και οι εταιρείες αυτές αναπτύσσουν σημαντική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπως και η αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού Electrolux. H μετοχή της απώλεσε, χθες, το 3% της αξίας της, δεδομένου ότι το 40% των πωλήσεών της προέρχεται από τις αγορές της Βορείου Αμερικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή