Σκάνδαλο ιδιωτικοποιήσεων στη Ρουμανία

Σκάνδαλο ιδιωτικοποιήσεων στη Ρουμανία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκάνδαλο σχετικό με ιδιωτικοποιήσεις ρουμανικών επιχειρήσεων στο πρόσφατο παρελθόν έχει ξεσπάσει στη βαλκανική χώρα, οδηγώντας χθες σε συλλήψεις τεσσάρων υπόπτων, εκ των οποίων ο ένας είναι στέλεχος του ομίλου της Credit Suisse. Οι Αρχές στο Βουκουρέστι συνέλαβαν χθες τον Βαντίμ Μπενιάτοφ, γενικό διευθυντή της Credit Suisse για την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, καθώς και δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους και έναν Βούλγαρο πολίτη.

Οι εισαγγελικές Αρχές στο Βουκουρέστι είχαν ανακοινώσει προ εβδομάδος ότι διεξήγαγαν έρευνες που αφορούσαν στον κ. Μπενιάτοφ και σε άλλα επτά άτομα, αναφορικά με την πιθανότητα να μετείχαν σε δίκτυο «οικονομικού εσπιονάζ», το οποίο συνδέεται με την πώληση κρατικών επιχειρήσεων. Η Credit Suisse, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, παρείχε το 2004 υπηρεσίες συμβούλου στην κυβέρνηση του Βουκουρεστίου σχετικές με την ιδιωτικοποίηση πετρελαϊκών εταιρειών και επιχειρήσεων φυσικού αερίου. Ειδικότερα, η Credit Suisse είχε προσφέρει υπηρεσίες συμβούλου στην κυβέρνηση του Βουκουρεστίου για την πώληση της Ρetrom, της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίων και φυσικού αερίου της χώρας, καθώς και των εταιρειών της διανομής φυσικού αερίου. Η Petrom πωλήθηκε στην OMV έναντι 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Από τις αρχές του έτους φέτος, η τράπεζα συνεργάσθηκε για την πώληση του υπόλοιπου μεριδίου εταιρείας τηλεπικοινωνιών, το οποίο ελέγχετο ακόμη από το Δημόσιο.

Η εισαγγελική έρευνα, η πρώτη που πραγματοποιείται στη Ρουμανία μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990 και αφορά σε διεθνείς επενδυτικούς τραπεζίτες, ξεκίνησε μόλις έναν μήνα πριν από το νέο έτος, με τη χώρα εν αναμονή της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Ιανουαρίου. Ο κ. Μπενιάτοφ και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες θα παραμείνουν υπό κράτηση για τουλάχιστον είκοσι ημέρες. Από την Credit Suisse ανακοινώθηκε πως η τράπεζα δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι οποιοσδήποτε από τους υπαλλήλους της έχει ενεργήσει παράνομα, δηλώνει όμως ότι είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τις Αρχές για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου, έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη διαφόρων εταιρειών που συμμετείχαν σε ιδιωτικοποιήσεις ρουμανικών επιχειρήσεων, αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις σχετικές συμβάσεις, οι οποίες από χθες επρόκειτο να είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της ρουμανικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, θα δημοσιοποιηθούν συμβάσεις του ρουμανικού Δημοσίου με εταιρείες όπως οι OMV, Gaz de France, E.ON Ruhrgas, AG, E.ON Energie AG, CEZ AS και Enel SpΑ.

Πάντως, οι ακριβείς κατηγορίες κατά των κρατουμένων δεν είναι ακόμη σαφείς και όπως ανέφερε ο συνήγορος του κ. Μπενιάτοφ, οι εκπρόσωποι της Εισαγγελίας αρνούνταν -μέχρι χθες- να ενημερώσουν τον πελάτη του για το σύνολο των στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει εναντίον του. Αλλο στέλεχος της Credit Suisse, που εργάσθηκε στο παρελθόν στη Ρουμανία, δήλωνε χθες ότι προσπαθεί να καταλάβει «τι κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή