EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από τα 4 εκατομμύρια οι άνεργοι στη Γερμανία

Πτώση κάτω από το ορόσημο των 4 εκατομμυρίων ατόμων σημείωσε ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η πτώση της ανεργίας αναμένεται να δώσει ώθηση στη δημοτικότητα της κυβερνήσεως της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Λεπτομερέστερα, ο αριθμός των ανέργων σημείωσε πτώση τον Νοέμβριο στα 3,995 εκατομμύρια άτομα, από τα 4,071 εκατομμύρια άτομα που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο. Οικονομολόγοι εξέφρασαν ικανοποίηση για της πτώση της ανεργίας και τόνισαν ότι «έχει ξεπερασθεί η χειρότερη κατάσταση στην αγορά εργασίας». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ξεχωριστής έρευνας, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αιφνιδίως άνοδο κατά 0,2% τον μήνα Νοέμβριο, αλλά οι έμποροι λιανικής αισιοδοξούν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μέχρι το τέλος του 2006. Σημειωθήτω ότι η κυβέρνηση του «Μεγάλου Συνασπισμού», Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών υπό την καγκελάριο Μέρκελ, όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από ένα χρόνο είχε αναγάγει σε προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας.

Λύση η συμμαχία για την Αlitalia

Η ιταλική αεροπορική εταιρεία Alitalia δεν έχει ανάγκη να υπεραμυνθεί της εθνικής της ταυτότητας καθότι είναι ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της χώρας, όπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Τζιανκάρλο Τσίμολι. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι προτιμότερο η Alitalia να συνάψει συμμαχία με έναν μεγάλο ευρωπαϊκό αερομεταφορέα, παρά να προσπαθήσει να υπεραμυνθεί της εθνικής της ταυτότητας. Ο κ. Τσίμολι εξέφρασε τις απόψεις αυτές σε επιστολή που απέστειλε στην ημερησία οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Να σημειωθεί ότι η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι διεξάγει διερευνητικές και όχι επίσημες συνομιλίες, με θέμα την ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο αερομεταφορέων.

Σταθερή η ανάπτυξη στην Κίνα

Η Κίνα στοχεύει να διατηρήσει ταχείς αλλά σταθερούς ρυθμούς οικονομικής αναπτύξεως τον ερχόμενο χρόνο, ενώ θα εφαρμόσει μέτρα για την αποτροπή μεγάλων διακυμάνσεων στην οικονομία της, όπως ανέφερε χθες η κρατική τηλεόραση στο Πεκίνο. Η οικονομία κινείται προς την επιθυμητή κατεύθυνση, καθώς ορισμένα από τα προβλήματά της έχουν ξεπερασθεί, ανέφερε η κινεζική τηλεόραση επικαλούμενη εκτιμήσεις του 24μελούς Πολιτικού Γραφείου του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενδυναμώνουμε τους μακροοικονομικούς μας ελέγχους» φέρεται ότι ανέφερε το Πολιτικό Γραφείο του κινεζικού Κ.Κ. σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Γέμισε τα ταμεία της η Ρetroplus

Η ελβετική επιχείρηση διυλιστηρίων Petroplus Holding AG αποκόμισε περισσότερα από 2,9 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (2,4 δισ. δολάρια) από αρχική δημόσια εγγραφή της χθες, ορίζοντας την τιμή της μετοχής της στα 69 ελβετικά φράγκα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο «γέμισε τα ταμεία της με χρήμα» και είναι εις θέσιν να αποβλέπει σε εξαγορές, όπως εκτιμούν οικονομικοί εμπειρογνώμονες.

Επεκτείνει τις δραστηριότητές της

Η DaimlerChrysler, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια φορτηγών αυτοκινήτων, θα εξαγοράσει το 24% της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Beiqi Foton Motor Co. επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του κλάδου. Η ενέργειά της αυτή σημειώνεται σε μια στιγμή κατά την οποία η ζήτηση για εμπορικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη παρουσιάζει επιβράδυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή