H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άγρια διόρθωση της αγοράς κατοικίας επηρεάζει τώρα σοβαρά και τον τομέα της βιομηχανίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την ανησυχητική εικόνα που αναδίδει πλέον και ο τομέας της βιομηχανικής δραστηριότητας. Η εξασθένηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην καίριας σημασίας ευρύτερη βιομηχανική περιοχή του Σικάγου ανησύχησε σφόδρα τους επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Chicago Purchasing Managers, ο γενικός δείκτης της βιομηχανικής δραστηριότητας έπεσε στα επίπεδα των 49,9 μονάδων τον Νοέμβριο (από τις 53,5 μονάδες τον Οκτώβριο) και υποχώρησε κάτω από το κρίσιμο υφεσιακό όριο των 50 μονάδων για πρώτη φορά τα τελευταία 3-1/2 χρόνια.

Οταν ο δείκτης υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων, σημαίνει τη συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας και όταν ανέρχεται πάνω από τα επίπεδα των 50 μονάδων σημαίνει την επέκτασή της. Το απαισιόδοξο ενδεχόμενο της συρρίκνωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας σε εθνικό επίπεδο πλέον στις ΗΠΑ φαντάζει πιθανό. Η συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα προϊδεάζει άσχημες ειδήσεις για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας, επειδή οι ελπίδες στηρίζονται στις επιχειρηματικές επενδύσεις για να εξισορροπηθούν οι παρενέργειες από την έκρηξη της φούσκας στην αγορά κατοικίας και οδηγεί αναπόφευκτα στην έναρξη ενός νέου κύκλου μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων.

Η προοπτική αυτή πυροδότησε νέο κύμα φυγής των κεφαλαίων από το δολάριο, με συνέπεια τη βίαιη πτώση του και χθες έναντι του ευρώ και της στερλίνας. Το ευρώ εκτινάχθηκε στα 1,3274 δολάρια, δηλαδή σε νέα υψηλότερα επίπεδα 20 μηνών έναντι του δολαρίου. Και η στερλίνα απογειώθηκε στα 1,9699 δολάρια, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών έναντι του δολαρίου.

Για πρώτη φορά η στερλίνα ανέρχεται στα ύψη αυτά μετά την ταπεινωτική απόσυρσή της από το τότε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (δηλαδή το ισχύον σύστημα πριν από τη δημιουργία της ONE και του ευρώ). Τη «Μαύρη Τετάρτη» 16 Σεπτεμβρίου του 1992, η κυβέρνηση Μέιτζορ του συντηρητικού κόμματος, αφού ξόδεψε 7 δισ. στερλίνες από τα διαθέσιμά της, εξαναγκάσθηκε να αποσύρει το εθνικό της νόμισμα από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα αδυνατώντας να προστατεύσει τη στερλίνα από τις επιθέσεις της διεθνούς κερδοσκοπίας με επικεφαλής τον Σόρος.

Η κύρια αιτία της γοητείας της στερλίνας είναι φυσικά τα επιτόκιά της. Καθώς η βρετανική οικονομία αντέχει υψηλότερα επιτόκια, η προοπτική αυτή προσελκύει τους επενδυτές στη στερλίνα, καθώς το πάρτι για τα βρετανικά επιτόκια συνεχίζεται! Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκιά της στις αρχές του Νοεμβρίου, στο 5,0%.

Ηταν η δεύτερη φορά από τον περασμένο Αύγουστο που η τράπεζα ξεκίνησε τις αυξήσεις και αναμένεται να τις συνεχίσει. Ενώ τα επιτόκια του δολαρίου κρατιούνται σταθερά από τις 29 Ιουνίου στο 5,25%, τα επιτόκια του ευρώ έχουν ήδη αυξηθεί στο 3,25% και έπεται συνέχεια και τα ιαπωνικά επιτόκια παραμένουν στα σχεδόν μηδενικά επίπεδα του 0,25%.

Να επισημανθεί ότι το ποσοστό των βρετανικών επιτοκίων διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας στα επίπεδα του 8% και της τελευταίας 10ετίας στο 5,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή