Εντυπωσιακή ανάπτυξη 12,5% εφέτος η Κούβα

Εντυπωσιακή ανάπτυξη 12,5% εφέτος η Κούβα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απεξάρτηση από τη ζάχαρη ως βασικό εξαγώγιμο προϊόν, από το 2000, και η στροφή στις ιατρικές υπηρεσίες, τον τουρισμό, το νικέλιο, τα φαρμακευτικά και τα… εμβάσματα από το εξωτερικό υπήρξαν οι βασικοί παράγοντες για τη θεαματική ανάκαμψη της Κούβας από την οικονομική κρίση στην οποία βυθίστηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, όταν το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 35%. Μια ανάκαμψη χάρις στην οποία το «μικρό γαλατικό χωριό» εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει φέτος ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 12,5%, ήτοι ταχύτερους ακόμα και από εκείνους του νεόκοπου γίγαντα, Κίνας.

Μπορεί το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο που μετέδωσε την είδηση αυτήν την εβδομάδα να μην επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες ως προς τους λόγους μιας τέτοιας θεαματικής επίδοσης, μετά το περυσινό 11,8% και το 5% του 2004. Μπορεί, επίσης, η ίδια η επίδοση να θεωρείται υπερτιμημένη, καθώς βασίζεται σε εγχώρια «φόρμουλα», η οποία υπολογίζει μεταξύ άλλων την αξία των δωρεάν παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και των επιδοτούμενων αγαθών και υπηρεσιών στην αγορά. Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι οι επιλογές της Αβάνας, όπως η μετακίνηση από τις χώρες της Δύσης στη Βενεζουέλα και την Κίνα ως βασικούς εμπορικούς εταίρους της, μόνο ωφέλιμες αποβαίνουν έως τώρα. Μόλις το 2005, η χώρα άρχισε να παρέχει ιατρικές και άλλες υπηρεσίες στη φίλα προσκείμενη Βενεζουέλα αντί πετρελαίου. Και το διμερές εμπόριο με την Κίνα αναμένεται να διπλασιαστεί φέτος, προσεγγίζοντας το 1,5 δισ. δολάρια. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Σχεδιασμού καταδεικνύουν την ταχύτερη ανάπτυξη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι μισθοί έχουν διπλασιαστεί την τελευταία διετία, στα 21 δολάρια μηνιαίως. Και στα τρόφιμα που διανέμονται με «δελτίο», ρύζι, αυγά, λάδι, καφέ και κοτόπουλο, προστέθηκε πρόσφατα και η σοκολάτα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή