ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ασθενές δολάριο πλήγμα για τις ρωσικές εξαγωγές

Με το δολάριο να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών έναντι του ρουβλίου -αλλά και σε χαμηλά 20 μηνών έναντι του ευρώ και 14 ετών συγκριτικά με τη στερλίνα- ο υπεύθυνος για το στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας, Αντρέι Κλέπαχ, επιδίωξε χθες να καθησυχάσει τους φόβους για τις επιπτώσεις του ισχυρού ρουβλίου στην οικονομία της χώρας του.

Το ρούβλι έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου, σε ποσοστό που αγγίζει το 10% από τις αρχές του έτους, αλλά και ο κ. Κλέπαχ εκτίμησε ότι δεν θα υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 26 ρουβλίων. Ωστόσο, χθες το πρωί, το αμερικανικό νόμισμα κυμαινόταν στα 26,28 ρούβλια, σε απόσταση αναπνοής από το σημαντικό από ψυχολογικής απόψεως όριο των 26 ρουβλίων.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πάντως ότι τα ευρωπαϊκά αγαθά είναι πλέον πιo ακριβά στη Ρωσία, ακριβώς λόγω της υποχώρησης του δολαρίου, ενώ οι εισαγωγές από την Κίνα, όπου το γουάν παραμένει σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένο με το δολάριο, γίνονται ολοένα και φθηνότερες. Οι εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με την Ευρωζώνη αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου τους, από την Κίνα στο 6,6% και από τις ΗΠΑ στο 4,4%. Ο Ρώσος αξιωματούχος χαρακτήρισε πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα των ρωσικών προϊόντων την αυξημένη ανταγωνιστικότητα των κινεζικών.