ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο σημαντική, ίσως, εξέλιξη στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν η μεγάλη υποχώρηση του δολαρίου και η ταυτόχρονη άνοδος της μεταβλητότητας (volatility) τιμών των κύριων συναλλαγματικών ισοτιμιών. Οι αυξανόμενες προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ το 2007 επίσης πυροδότησαν νέα σημαντική κούρσα τιμών στις αγορές ομολόγων με την απόδοση του χαρακτηριστικού 10ετούς αμερικανικού τίτλου να «σπάει» καθοδικά το φράγμα του 4,50% και να κινείται σε χαμηλά έτους. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε νέα σημαντική μείωση στην κλίση της καμπύλης ομολογιακών αποδόσεων με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ διετών και δεκαετών ομολόγων να υποχωρεί στις 16μβ την Παρασκευή.

Με φόντο τις αυξανόμενες ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ (δεδομένων των αδυναμιών που παρουσιάζονται στην αγορά κατοικίας και την αυτοκινητοβιομηχανία) το δολάριο θα παραμείνει πιθανώς υπό πίεση έως το τέλος του έτους, καθώς η υποχώρηση των ομολογιακών αποδόσεων και η προοπτική μείωσης των επιτοκίων της Fed το επόμενο έτος δεν φαίνονται προς το παρόν να παρέχουν ικανοποιητική αποζημίωση στις επενδύσεις σε αμερικανικούς τίτλους για το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης του αμερικανικού νομίσματος. Στον άξονα του ευρώ, η πρόσφατη άνοδος της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου πάνω από το σημαντικό τεχνικό (και ψυχολογικό) επίπεδο αντίστασης 1,30 έχει επιδεινώσει σημαντικά την τεχνική εικόνα του δολαρίου. Συγκεκριμένα, μια πιθανή ενίσχυση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου πάνω από τα επίπεδο 1,3300 – 1,3350 θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο κύμα υποχώρησης του αμερικανικού νομίσματος, ενδεχομένως προς το υψηλό-ρεκόρ 1,3667, το οποίο είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2004. Παρ’ όλα αυτά, η όποια άνοδος προς ή πάνω από το επίπεδο αυτό θα μπορούσε να ανακοπεί σε περίπτωση φραστικών παρεμβάσεων από τις νομισματικές αρχές της Ευρωζώνης ή ακόμη και από το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των προσδοκιών της αγοράς σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων της ΕκΤ.

Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση του ευρώ από μόνη της αντιστοιχεί σε σχετική σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών στην Ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά, μόνο μια υποχώρηση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου κάτω από τα επίπεδα του 1,29 θα μπορούσε ενδεχομένως να αναιρέσει την ανοδική τάση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου και να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Στο μέτωπο των επιτοκίων, η Fed αναμένεται να διατηρήσει σταθερό το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο Fed funds target στο 5,25% στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα στα μέσα Δεκεμβρίου. Τα πρακτικά από τη τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 24/25 Οκτωβρίου, καθώς και πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed ενισχύουν την άποψη ότι η τράπεζα παραμένει ιδιαίτερα ανήσυχη για την πορεία του πληθωρισμού. Η Fed προς το παρόν φαίνεται να εκτιμά ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συνεχίσει τους επόμενους 6-12 μήνες να αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά ή και λίγο χαμηλότερα από το δυνητικό δεδομένης της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης της αγοράς κατοικίας, εκτίμηση που υποδηλώνει την απουσία σοβαρών ανησυχιών για το ενδεχόμενο «απότομης προσγείωσης» οικονομίας.

Εντούτοις, ο πληθωρισμός παραμένει σημαντική πηγή προβληματισμού με τα μέλη της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed να εκφράζουν κατά την τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας ανησυχία σχετικά με την παραμονή του πληθωρισμού σε επίπεδα υψηλότερα αυτών που θεωρούνται συμβατά με την επίτευξη συνθηκών σταθερότητας τιμών μεσοπρόθεσμα. Σύμφωνα με τη πρόσφατη δημοσίευση των στοιχείων πληθωρισμού για τον μήνα Οκτώβριο, ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή και ο δομικός αυξήθηκαν λιγότερο από όσο ανέμενε η αγορά. Εντούτοις, στοιχεία ενός μηνός δεν υποδηλώνουν απαραίτητα την απαρχή μιας νέας καθοδικής τάσης και συνεπώς θα ήταν πρόωρο να οδηγηθεί κάποιος στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται τους επόμενους μήνες. Παρ’ όλα αυτά, η προθεσμιακή αγορά συνεχίζει να εκτιμά ότι η επόμενη κίνηση στα επιτόκια της Fed θα είναι καθοδική, με τα προθεσμιακά συμβόλαια euro-$ futures να εκτιμά τώρα σχεδόν πλήρως συνολική μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 50μβ το 2007.

Στην Ευρωζώνη, παρά τη σχετική υποχώρηση του (τριμηνιαίου) ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, το τρίτο τρίμηνο του έτους στο 0,5% από 1% το δεύτερο τρίμηνο και 0,8% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει κοντά στο δυνητικό, γεγονός που, σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενα υψηλό ρυθμό αύξησης του δείκτη προσφοράς χρήματος Μ3 και της πιστωτικής επέκτασης, δικαιολογούν την πρόσφατη ρητορική της ΕκΤ, η οποία υποδηλώνει την πρόθεση της τράπεζας να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των παρεμβατικών της επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, τα βασικό επιτόκιο της ΕκΤ αναμένεται να ανέλθει στο 3,50% στην επόμενη συνεδρίαση της ΕκΤ στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η προθεσμιακή αγορά τιμολογεί πλήρως επιπλέον άνοδο του βασικού επιτοκίου στο 3,75% έως τον Μάρτιο του 2007. Η όποια αύξηση των επιτοκίων της ΕκΤ σε επίπεδα άνω του 3,75% θα εξαρτηθεί από της μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, καθώς και την πορεία των κύριων συναλλαγματικών ισοτιμιών του ευρώ τους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή