ΕΒΔΟΜΑΔΑ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετήσιες αποδοχές 4,5 εκατ. δολ. παίρνουν οι επικεφαλής των «μεσαίων» hedge funds

Στα 4,5 εκατομμύρια δολάρια, τουλάχιστον, ανέρχονται οι ετήσιες αποδοχές ενός διευθύνοντος συμβούλου σε ένα μέσο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου, το οποίο αναλαμβάνει, ουσιαστικά, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ύψους 500 εκατ. δολαρίων. Αντιστοίχως, στα 2,5 εκατ. δολάρια ανέρχεται η συνολική αμοιβή ενός διαχειριστού χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με την πέμπτη ετήσια έρευνα της εταιρείας ερευνών Infovest21. Γεγονός είναι πως η αμοιβή στελεχών στον κλάδο των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου -hedge funds- είναι υψηλότερη συγκριτικά με τον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων. Στην πρώτη περίπτωση, η αμοιβή στελεχών πηγάζει από την επιβολή προμήθειας τόσο από την απόδοση όσο και από τη διαχείριση των κεφαλαίων. Η πραγματικότητα αυτή καθιστά τα «χρυσά» παιδιά του κόσμου των επενδύσεων πολύ πιο ευκατάστατους από ένα μέσο νοικοκυριό στις ΗΠΑ, το ετήσιο εισόδημα του οποίου υπολογίζεται στα 46.300 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Census Capital. Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερα των 5 δισ. δολαρίων, δεδομένου ότι η αποζημίωση ενός διευθύνοντος συμβούλου ανέρχεται στα 5,9 εκατ. δολάρια, ενώ ένας «ταπεινός» διαχειριστής κεφαλαίου λαμβάνει αποδοχές 3 εκατ. δολαρίων.

Η εκτίναξη του ευρωπαϊκού νομίσματος ταράζει τις αγορές

Η άνοδος του ευρώ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων είκοσι μηνών στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας μετά την πάροδο μηνών χαμηλών διακυμάνσεων δεν αιφνιδίασε μόνο τις αγορές νομισμάτων, αλλά αλλάζει και το τοπίο για τις ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρείες. Το καίριο ερώτημα είναι σε ποιο επίπεδο της ισοτιμίας θα αλλάξουν τη στρατηγική αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου, καθώς μεγάλο μέρος των εσόδων τους διασφαλίζεται σε όρους δολαρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, ωστόσο, εάν η ισοτιμία του ευρώ θα εξακολουθεί να κυμαίνεται σε επίπεδα υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 1,30 δολ. για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ο Γκερνό Νερμπ, οικονομολόγος του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Ifo, υπογράμμισε αυτήν την εβδομάδα πως οι γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να υπολογίζουν σε μια ισοτιμία του ενός ευρώ ως προς το 1,30 δολ., ενώ ο Κρις Τέρνερ, αναλυτής της ING, εκτιμά πως μπορεί να φθάσει και 1,34 με 1,35 δολάρια. Μέχρι πρότινος, τα υψηλά αμερικανικά επιτόκια -που κυμαίνονται στο 5,25% και κατά 200 μονάδες βάσης υψηλότερα από αυτά της Ευρωζώνης- σε συνδυασμό με την ήπια διακύμανση του ευρώ στο 1,24 με 1,29 δολ. δεν ενθάρρυνε πράξεις αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου εκ μέρους των εταιρειών. Από αυτό το σημείο και έπειτα «το ερώτημα είναι εάν μια εταιρεία θα τηρήσει στάση αναμονής ή εάν θα προβεί σε κινήσεις «hedging» σ’ αυτό το επίπεδο», επισημαίνει ο Φρέντερικ Τζονπέριν της Societe Generale.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή