7ημερες στον κοσμο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς πώληση του ημίσεος της συμμετοχής της στην Alitalia τάσσεται πλέον η κυβέρνηση της Ιταλίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο ξένων που θα συμβάλουν στη σωτηρία του υπερχρεωμένου εθνικού αερομεταφορέα. Το ιταλικό κράτος ελέγχει σήμερα το 49,9% της εταιρείας και φέρεται έτοιμο να διαθέσει περίπου το 25%. Η μετοχή της εταιρείας, της οποίας η διαπραγμάτευση είχε ανασταλεί πριν από το σχετικό ανακοινωθέν από το γραφείο του πρωθυπουργού, Ρομάνο Πρόντι, κατέγραψε κέρδη 10% μετά την είδηση. Ομως, εκπρόσωπος της γερμανικής Lufthansa διευκρίνισε αμέσως μετά ότι δεν υφίστανται σχέδια εξαγοράς μεριδίου, ενώ ανάλογη θέση πήρε και η διοίκηση της Air France KLM, υπ’ αριθμόν 1 υποψήφιας αγοράστριας σύμφωνα με τη σχετική φημολογία. Πάντως, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στη χάραξη σχεδίου σωτηρίας του ζημιογόνου αερομεταφορέα ώς τον Ιανουάριο.

Εντυπωσιακή, αν και όχι τόσο ελκυστική στα μάτια των επενδυτών, υπήρξε η συμφωνία αυτής της εβδομάδας περί εξαγοράς της βρετανικής Scottish Power από την ισπανική Ιberdrola. Η εξέλιξη θα δημιουργήσει τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο κοινής ωφελείας του κόσμου και διεθνή ηγέτη στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η συμφωνία, ύψους 22,5 δισ. δολαρίων, θεωρείται, πάντως, ότι αφήνει περιθώρια για την κατάθεση αντιπροσφοράς, αποκλειστικά σε ρευστό, με πιθανούς «αντίζηλους» της Iberdrola τη γερμανική RWE και τη σουηδική Vattenfall. Στο μεταξύ, η έτερη γερμανική, Ε.ΟΝ, ανακοίνωσε προχθές ότι θα εξαγοράσει μερίδιο 75% της Dalmine Energie αντί 46,5 εκατ. ευρώ, σε μια συμφωνία που ενισχύει την παρουσία της στον κλάδο φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας.

«Το δικαστήριο δεν συμμερίζεται την άποψη πως οι κατηγορούμενοι εξαγοράζουν την ελευθερία τους»… Με αυτά τα λόγια απάντησε ο δικαστής Στέφαν Ντρέες στα επικριτικά σχόλια για τη συμβιβαστική λύση που προσέφερε η αρχή του Ντίσελντορφ στον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank και πρώην επικεφαλής της Mannesmann, Γιόζεφ Ακερμαν. Ο κ. Ακερμαν καλείται να επιστρέψει 3,2 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 6 εκατομμυρίων που επιβλήθηκε από το δικαστήριο σε όλους τους κατηγορούμενους. Αναφερόμαστε στην υπόθεση έγκρισης αποζημιώσεων και μπόνους ύψους 60 εκατ. ευρώ που παραχώρησε ο κ. Ακερμαν σε αποχωρούντα στελέχη της Mannesmann πριν από την εξαγορά της από τη Vodafone.

Στη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων, εκ των οποίων ο ένας είναι επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Credit Suisse στην κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, προχώρησαν οι εισαγγελικές αρχές του Βουκουρεστίου, καθώς υπάρχουν υποψίες πως συμμετείχαν σε δίκτυο οικονομικής κατασκοπείας που συνδέεται με την πώληση κρατικών επιχειρήσεων. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και δυο κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η Credit Suisse είχε προσφέρει υπηρεσίες συμβούλου στη ρουμανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά, μεταξύ άλλων, την πώληση της Ρetrom.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 εβδομάδων εκτινάχθηκε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή, αλλά οι αναλυτές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί το ψυχολογικό όριο των 650 δολαρίων η ουγγιά για να σταθεροποιηθεί η τρέχουσα ανοδική τάση. Η τιμή spot του μετάλλου έφθασε ώς και τα 648,60 δολάρια η ουγγιά, αντικατοπτρίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή