Διεθνής ανησυχία από την πτώση του δολαρίου

Διεθνής ανησυχία από την πτώση του δολαρίου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δυσμενή στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και οι φόβοι για κρίση στην αγορά κατοικίας οδήγησαν το δολάριο, την περασμένη εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα των 20 μηνών έναντι του ευρώ.

Ο Μπεν Μπερνάνκι, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, εμφανίστηκε απτόητος προ ημερών, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική οικονομία θα υποστεί μια «ομαλή προσγείωση», γεγονός που προϊδεάζει για το ότι δεν είναι απαραίτητο να ανοίξει ένας κύκλος μείωσης των επιτοκίων του δολαρίου. Αυτή η άποψη συνάδει με την εκτίμηση πως το δολάριο θα αντέξει, διότι οι ξένοι επενδυτές θα συνεχίσουν να επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια ή στις ΗΠΑ και έτσι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το τεράστιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχόντων λογαριασμών της χώρας. Εάν όμως οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας επιβραδυνθούν ακόμα περισσότερο, ο ενθουσιασμός του επενδυτικού κοινού για το δολάριο θα μειωθεί. Ακόμη, αν οι τιμές των κατοικιών συνεχίσουν να υποχωρούν, ο κίνδυνος της ύφεσης θα αυξηθεί. Στο μεταξύ, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες διατηρούν τόσο μεγάλα αποθέματα σε δολάρια, ώστε φοβούνται τις επιπτώσεις της υποτίμησης του νομίσματος εάν αφήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία του να υποχωρήσει δραστικά. Δεύτερον, οι ίδιες χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν τα νομίσματά τους σχετικώς υποτιμημένα, ώστε να είναι ανταγωνιστικές οι εξαγωγές τους. Ομως, όσο περισσότερο συνεχίζουν να συσσωρεύουν δολάρια, τόσο μεγαλύτερες ενδέχεται να είναι οι πιθανές ζημίες τους.

Και βάσει αυτού του σκεπτικού, είναι πιθανό να αρχίσουν να αποθαρρύνονται από τις νέες επενδύσεις σε δολάρια. Αν και το ασθενέστερο δολάριο θα έπληττε τους Ευρωπαίους και τους Ασιάτες εξαγωγείς, οι επιπτώσεις ευρύτερα στις οικονομίες τους θα μπορούσαν να περιοριστούν εφόσον οι κεντρικές τους τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκιά τους χαμηλότερα από ό,τι σε άλλη περίπτωση.

Επιπτώσεις από το ακριβό ευρώ

Κλάδοι όπως ο τουρισμός, τα πλαστικά, τα τρόφιμα και τα ποτά πλήττονται από την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, αφού τα ευρωπαϊκά προϊόντα γίνονται ακριβότερα εκτός Ε.Ε. Ακόμη οι επισκέπτες που έρχονται στην Ε.Ε. πληρώνουν πιο ακριβά τις τουριστικές υπηρεσίες. Υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες, όπως οι ΔΕΚΟ, οι αεροπορικές εταιρείες και οι τράπεζες, που ενισχύουν τα έσοδά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή