EUROLAND

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηρθε η ώρα της Ευρώπης; Πιθανόν… Η Ευρώπη αρχίζει και επανακτά τη λάμψη της στο παγκόσμιο στερέωμα, σε αντιδιαστολή με τις Ηνωμένες Πολιτείες της διακυβέρνησης Μπούς. Αυτό γίνεται πλέον κοινή συνείδηση. Οι κατακριτέοι από παντού χειρισμοί των Αμερικανών στα διεθνή θέματα βοηθούν μήνα με τον μήνα να αναδεικνύεται η αξία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ανάγκη να παίξει έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο στο παγκόσμιο παιγνίδι. Τα ευρωπαϊκά think tanks, τα οποία κινούνται γύρω από τα κέντρα των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων, συγκλίνουν με ασφάλεια στην εκτίμηση αυτή, υπογραμμίζοντας παραινετικά προς τις πολιτικές ηγεσίες της Γηραιάς Ηπείρου ότι το 2007 είναι ίσως η κατάλληλη περίοδος να αρχίσει να μετουσιώνεται και σε πράξη η υπεροχή αυτή της Ευρώπης ως ενός προηγμένου μοντέλου ανοικτής κοινωνίας, η οποία επιδιώκει την ευημερία πάντα με γνώμονα τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα διακιώματα, τον σεβασμό των θεσμών και των κανόνων του δικαίου. Ως μιας ήρεμης παγκόσμιας δύναμης, πολιτισμένης και εξισορροπητικής παράλληλα στον διεθνή στίβο.

Η ευκαιρία να ανεβάσει ταχύτητα και ρόλο η Ευρώπη συνδυάζεται κυρίως με την παταγώδη αποτυχία του πολέμου στο Ιράκ και τη συρρίκνωση της ακτινοβολίας των ΗΠΑ, την κατάρρευση του μονομερούς δόγματος Μπούς (ή άσπρο μαζί μου ή μαύρο και σε λιώνω), την αποδοκιμασία της αμερικανικής κυβέρνησης στις εκλογές του Νοεμβρίου και τις αφορμές που δημιουργούν ορισμένες εξελίξεις, οι οποίες θα σημειωθούν το επόμενο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι η Γαλλία σε λίγους μήνες θα αναδείξει πιθανόν έναν (ή μια) νέο πρόεδρο, το γεγονός ότι η Γερμανία από τον άλλο μήνα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (με πολύ φιλόδοξη ατζέντα) ή ακόμη και το γεγονός ότι αργά ή γρήγορα η Ευρώπη φαίνεται ότι θα απορρίψει την ένταξη της Τουρκίας (μιας κλειστής κοινωνίας) στην Ε.Ε., αποτελούν στοιχεία τα οποία οι αναλυτές των ευρωπαϊκών πραγμάτων λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη στην παρούσα συγκυρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να διαθέτουν αυτήν τη στιγμή τη στρατιωτική υπεροπλία που δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ η Ε.Ε., αλλά η πολιτική αυτή αντίληψη της υπερδύναμης αποδεικνύεται ότι έχει πεπερασμένα όρια για τη διεύρυνση της επιρροής και των συμφερόντων της στον κόσμο. Ακόμη και η οικονομική της κατ’ επέκταση υπεροψία, είναι υπό μία έννοια ευάλωτη, εάν σκεφθεί κανείς τα θηριώδη αμερικανικά ελλείμματα και την εξάρτηση που αποκτά σταδιακά η ατλαντική υπερδύναμη από την Κίνα. Η Ευρώπη δεν έχει τη στιγμή αυτή το συνολικό πολιτικό ανάστημα για να πάρει κεφάλι στο κενό που δημιουργείται, αλλά έχει τις προϋποθέσεις να το κάνει και τώρα υπάρχει πράγματι η ευκαιρία. Υστερεί, εξαιτίας της έλλειψης μιας υπερεθνικής πολιτικής συνοχής. Υπερτερεί όμως σε αποδοχή. Αναμφίβολα. Και αυτό είναι τεράστιο όπλο στο βάθος του χρόνου.

Κατ αρχάς η Ευρωπαϊκή Ενωση διεύρυνε τα σύνορα και την αγορά της, εντάσσοντας με τον πιο ειρηνικό και δημιουργικό τρόπο τις πρώην κλειστές και κρατικοδίαιτες κοινωνίες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Εχει καμία σχέση ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης, με τη στρατιωτική αντίληψη των ΗΠΑ για την επέκταση της επιρροής τους; Η Ε.Ε. επίσης αποτελεί την πρώτη δύναμη παγκοσμίως, επι σειρά ετών, σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τον φτωχό κόσμο, εγείρει συνεχώς το θέμα της συνεννόησης για την προστασία του περιβάλλοντος, την πιο μεγάλη σήμερα απειλή του πλανήτη, υπερασπίζεται παγίως τις αρχές του διεθνούς δικαίου κ.ο.κ. Εχει η συμπεριφορά και ο πολιτισμός αυτός καμία σχέση με τους Αμερικανούς; Καμία. Αλλη λογική, άλλη γοητεία στη διεθνή κοινή γνώμη, τις κυβερνήσεις και τους λαούς του κόσμου, άλλη προοπτική. Αυτή είναι η Ευρώπη. Και αυτόν τον χαρακτήρα, αυτό το χαρτί, επιβάλλεται να το αξιοποιήσει τώρα. Οι παραινέσεις διαμορφώνονται σε μια ώριμη εποχή, ας ελπίσουμε ότι θα πάρουν και τη μορφή ενός βασικού πολιτικού σχεδίου για την Ευρώπη, όπως εύχεται και υπογραμμίζει η πιο σοβαρή μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή