Εγινε αντιστροφή του άσχημου κλίματος

Εγινε αντιστροφή του άσχημου κλίματος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράγοντες ενισχυτικοί για τις χρηματιστηριακές τιμές υπερίσχυσαν χθες στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα την αντιστροφή του άσχημου κλίματος που είχε επικρατήσει σε αυτές την περασμένη εβδομάδα. Το δολάριο ανέκαμψε ελαφρώς από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 20 μηνών, στα οποία υποχωρούσε προηγουμένως, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο, κάτω του ενός δολαρίου το βαρέλι, και οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις διατηρήθηκαν ως βασικός άξονας των εξελίξεων…

Παράγοντες των αγορών αναφέρονταν ωστόσο χθες και στις εξελίξεις στη Γουόλ Στριτ, όπου επικρατούσαν επίσης ανοδικές τάσεις κατά την ώρα κλεισίματος των δυτικοευρωπαϊκών αγορών, βελτιώνοντας και το εκεί επενδυτικό κλίμα.

Στις μεγάλες κερδισμένες της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγονται δύο βρετανικές εταιρείες, οι Premier Foods και RHM, με την πρώτη να ανακοινώνει την έναντι 1,2 δισ. στερλινών εξαγορά της δεύτερης. Η Premier είδε τη χρηματιστηριακή αξία της να αυξάνεται κατά 4,7% ενώ εκείνη της RHM εκτινάχθηκε κατά 31,5%, μέσω της δημιουργίας της μεγαλύτερης βρετανικής εταιρείας τροφίμων, η οποία θα είναι πλέον σε θέση να προβάλει έντονο ανταγωνισμό στα σούπερ μάρκετ.

Επίσης, η αύξηση της συμμετοχής της Bouygues σε ποσοστό άνω του 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της Alstom είχε αποτέλεσμα την κατά 3% αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της τελευταίας και κατά 1% της τιμή μετοχής της πρώτης.

Με τον επενδυτή Σέιμορ Πιρς να αυξάνει την προσφορά του για την Antofagasta, άνοδο σημείωσαν χθες και οι τιμές των μετοχών των εταιρειών εξόρυξης πρώτων υλών. Ανάμεσά τους εκείνες των Anglo American και Rio Tinto, που ενισχύθηκαν κατά 1,1% και 1,7% αντιστοίχως, ενώ η Antofagasta έβλεπε τη χρηματιστηριακή αξία της να αυξάνεται κατά 2,4%.

Αντιθέτως, σύγχυση επικράτησε στον κλάδο των φαρμακευτικών κολοσσών, με την GlaxoSmithKline να χάνει το 0,7% της αξία της εν μέσω φόβων για την έλλειψη προοπτικής των νέων σκευασμάτων της -όπως συνέβη χθες με την Pfizer-, αλλά με την AstraZeneca να ενισχύεται κατά 0,5% εν μέσω εκτιμήσεων ότι οι αποτυχίες «άλλων» μπορεί να την ευνοήσουν.

Εν κατακλείδι, η JP Morgan υποστήριξε χθες ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να είναι πιο συντηρητικοί σε ό,τι αφορά τις μετοχές, ενώ η Goldman Sachs εκτιμά πως η όποια διόρθωση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή