Το ασθενές δολάριο απειλεί τα κέρδη του ΟΠΕΚ

Το ασθενές δολάριο απειλεί τα κέρδη του ΟΠΕΚ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα προβληματισμένος εμφανίζεται ο ΟΠΕΚ με την υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου, εξέλιξη που απειλεί τα κέρδη του καρτέλ από τις εξαγωγές πετρελαίου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να συζητηθεί η πιθανότητα νέας μείωσης της παραγωγής κατά τη σύνοδο της ερχόμενης εβδομάδας, στη Νιγηρία. Η αξία του αμερικανικού νομίσματος βρίσκεται σήμερα στο ναδίρ 20μήνου έναντι του ευρώ και ήδη μέλη του καρτέλ παραδέχονται ότι «αν υπάρξει περαιτέρω σημαντική πτώση, θα είναι ανησυχητική».

Πάντως, η εξασθένηση του δολαρίου δεν αποτελεί παρά ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ της νέας μείωσης του πλαφόν παραγωγής, επιπλέον του 1,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο για να στηριχθούν οι τιμές. Μπορεί ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ αλ-Χαμλί, να επιμένει ότι «ως χώρες παραγωγοί, ενδιαφερόμαστε για τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς». Ωστόσο, πολλά άλλα μέλη, μεταξύ των οποίων η Βενεζουέλα, εξακολουθούν να διακρίνουν ανισορροπίες στην αγορά και να τάσσονται υπέρ μιας μείωσης, της τάξης των 500.000-1 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Ο υπουργός Πετρελαίου της ισχυρής Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, κάνει λόγο για περικοπή πλεονάζουσας ποσότητας 100 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Μόνο το Κουβέιτ και η Λιβύη βρίσκουν επαρκείς τις ήδη εφαρμοζόμενες περικοπές, ιδίως εφόσον οι τιμές του αργού διατηρούνται άνω των 62 δολαρίων το βαρέλι.

Από την έκτακτη σύνοδο του Οκτωβρίου, όταν αποφασίστηκε η πρώτη μείωση παραγωγής έπειτα από δύο χρόνια, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν ενισχυθεί κατά 6 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, τα μέλη του ΟΠΕΚ φέρεται να συμμερίζονται στην πλειοψηφία τους την αντίληψη πως ίσως κριθεί απαραίτητη μια νέα τέτοια κίνηση, καθώς τα επίπεδα των ενεργειακών αποθεμάτων των ΗΠΑ είναι υψηλά και αναμένεται αύξηση της προσφοράς από χώρες μη μέλη του καρτέλ και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην υπ’ αριθμόν 1 καταναλώτρια χώρα του κόσμου, ΗΠΑ.

Η εξασθένηση του δολαρίου απασχόλησε και στο παρελθόν τον ΟΠΕΚ: στα τέλη του 2003 και τις αρχές του 2004, το καρτέλ είχε επιδιώξει την αύξηση των πετρελαϊκών τιμών προκειμένου να αντισταθμίσει τις σχετικές επιπτώσεις. Τότε, όμως, η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης κυμαινόταν στα επίπεδα των 30 δολαρίων το βαρέλι. Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου εκπεφρασμένες σε δολάρια έχουν καταγράψει πτώση 15,3% από την 1η Αυγούστου, όταν έφθαναν τα 74,91 δολάρια το βαρέλι, ήτοι πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ των 78,40 δολαρίων των μέσων Ιουλίου. Αξιωματούχοι του καρτέλ θεωρούν ότι οι τιμές θα ήταν πολύ υψηλότερες αν δεν δέχονταν προς τα κάτω πιέσεις από την επάρκεια της προσφοράς και την υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου. Αναλυτές θεωρούν ότι αυτό που απασχολεί περισσότερο τον ΟΠΕΚ είναι οι προβλέψεις περί κάμψης της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίες προκαλούν την υποχώρηση του νομίσματος. Ομως, ο πρόεδρος του καρτέλ υποβαθμίζει τους φόβους αυτούς διαβλέποντας «κάποια ανάκαμψη» στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, η μικρή ανάκαμψη της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, χθες, έδρασε έτσι ώστε οι τιμές του «μαύρου χρυσού» να κινηθούν έντονα πτωτικά, καταγράφοντας υποχώρηση άνω του 1 δολαρίου το βαρέλι στις διεθνείς αγορές. Η τιμή του Brent στο Λονδίνο διαμορφωνόταν το απόγευμα στα 63,37 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 1,25 δολ. Την ίδια ώρα, εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης υποχωρούσε στα 62,21 δολ. το βαρέλι, με απώλειες της τάξης του 1,22 δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή