EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΤ:  Εως 1,9% το 2008 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί το 2008 μεταξύ 1,8% και 1,9%, όπως ανέφερε χθες η γερμανόφωνη έκδοση της βρετανικής οικονομικής ημερησίας Financial Times Deutschland. Στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η διαμόρφωση του ανωτάτου ορίου του πληθωρισμού στο 2%, έτσι οι προβλέψεις περί μειώσεως του δείκτη τιμών καταναλωτή κάτω από το ποσοστό αυτό το 2008 προβλέπεται ότι ελαχιστοποιούν την ανάγκη αυξήσεως των επιτοκίων της ΕΚΤ. Οι προβλέψεις περί αυξήσεως του ρυθμού της οικονομικής αναπτύξεως στην Ευρωζώνη το 2007 είναι ελαφρώς υψηλότερες και τοποθετούνται τώρα μεταξύ του 2,3% και του 2,2% έναντι προγενεστέρων εκτιμήσεων της τάξεως του 2,1%. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι οι προβλέψεις των στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης θα δημοσιευθούν, όπως έχει προγραμματισθεί, την ερχόμενη Πέμπτη.

Επενδύσεις σε ομόλογα

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι θα διευρύνει τον κατάλογο των κρατών που εκδίδουν ομόλογα στα οποία θα μπορεί να επενδύει από τον προϋπολογισμό των 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ταμείο σταθεροποίησης. Σε σχετικό ανακοινωθέν διευκρινίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε ήδη στην κυβέρνηση προτάσεις οι οποίες έχουν στόχο τη βελτίωση της κερδοφορίας των επενδύσεων που γίνονται μέσω του ταμείου σταθεροποιήσεως. Το ταμείο αυτό ιδρύθηκε το 2004 για να διασφαλίσει τον προϋπολογισμό έναντι της πτώσεως της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά.

Πάνω οι τιμές καταναλωτή

Ανοδο ελαφρώς υψηλότερη από την αναμενόμενη σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία. Σύμφωνα με την υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο κατά 1,29% σε μηνιαία βάση και στο 9,86% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό στόχο του 5%.

Χρειάζεται έγκριση η Αlitalia

Ο ιταλικός αερομεταφορέας Alitalia θα χρειασθεί την έγκριση των αντιμονοπωλιακών αρχών της Ιταλίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι ενέργειες για τη συγχώνευσή της με την εγχώρια αεροπορική εταιρεία Air One. Την είδηση δημοσίευσε χθες η ιταλική ημερησία La Stampa, μετά από ανακοίνωση της Alitalia την περασμένη Παρασκευή πως ενδέχεται να μειώσει το μετοχικό της μερίδιο, το οποίο σήμερα είναι 49,9%, κάτω του 30%. Ο ιταλικός Τύπος εκφράζει την εικοτολογία ότι η αεροπορική εταιρεία Air One είναι πολύ πιθανόν να αποκτήσει σημαντικό μετοχικό μερίδιο στην Alitalia. Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι αργά χθες το βράδυ είχε προγραμματισθεί η έκδοση ανακοινωθέντος αναφορικά με όλες τις λεπτομέρειες περί μειώσεως του ποσοστού κρατικού μεριδίου στην Αlitalia.

Ανω του 10% η αύξηση του ΑΕΠ

Ανοδο μεγαλύτερη του 10% ενδέχεται να σημειώσει ο ρυθμός αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ εφέτος, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται ότι θα σημειώσει άνοδο κατά 1,5% σύμφωνα με προσωρινές προβλέψεις της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Το τρίτο τρίμηνο εφέτος ο ρυθμός αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ παρουσίασε επιβράδυνση στο 10,4% από 11,3% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή