H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ενθουσιασμός των εξαγορών και των συγχωνεύσεων έλαβε νέα δυναμική χθες στη Wall Street, προσελκύοντας τους επενδυτές στις μετοχές των τραπεζικών εταιρειών, όταν ανακοινώθηκε η πρόταση εξαγοράς από την Bank of New York της Mellon Financial έναντι 16,5 δισ. δολαρίων σε μετοχές. Ο τραπεζικός αυτός «γάμος» θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο στον κόσμο χρηματοπιστωτικό κολοσσό με διαχείριση χαρτοφυλακίου αξίας περίπου 16.000 δισ. δολαρίων και περιουσιακά στοιχεία ύψους 1.100 δισ. δολαρίων. Ο κολοσσός αυτός αμέσως θα πλασαριστεί μεταξύ των 10 κορυφαίων παγκοσμίως asset managers.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών, που εκδηλώνεται με το κύμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων, προσέδωσε στη χθεσινή ημέρα ευφορία επισκιάζοντας την κρίση του δολαρίου. Ο δείκτης Dow Jones των μετοχών blue chips, των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των Ηνωμένων Πολιτειών, ανήλθε στις 12.295,47 μονάδες με άλμα 101,34 μονάδων. Την ίδια ενθουσιαστική αντίδραση παρουσίασαν και ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που περιλαμβάνει τις πολύτιμες μετοχές των 500 αμερικανικών εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, και ο δείκτης Nasdaq με τις μετοχές των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Το δολάριο, αφού ξεπουλήθηκε αγρίως την περασμένη εβδομάδα, απλώς χθες σταθεροποιήθηκε καθώς η κερδοσκοπία μαζεύει ορισμένα από τα κέρδη της. Ηδη τα σενάρια για επιθετικό κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων του ευρώ και πρόωρη έναρξη του κύκλου μειώσεων των επιτοκίων του δολαρίου κυριαρχούν στις αγορές και ανατρέπουν τις επενδυτικές επιλογές. Τα κεφάλαια εγκαταλείπουν το δολάριο και συνωστίζονται στη στερλίνα και στο ευρώ· έναντι του δολαρίου, η στερλίνα αφού απογειώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών και το ευρώ στους 20 μήνες.

Η μεγάλη διαφορά απόδοσης των επιτοκίων δολαρίου – ευρώ – γιεν, που παρείχε πολύτιμη στήριξη στο δολάριο έναντι του ευρώ, της στερλίνας και του γιεν μέχρι τώρα, αρχίζει πλέον να αντιστρέφεται ραγδαία. Τα επιτόκια του δολαρίου βρίσκονται στο 5,25%, τα επιτόκια του ευρώ στο 3,25%, της στερλίνας στο 5,0% και τα ιαπωνικά επιτόκια στα σχεδόν μηδενικά επίπεδα του 0,25%. Η θετική εικόνα της Ευρωζώνης, έτσι όπως διαμορφώνεται από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, συνηγορεί υπέρ της επιθετικής στάσης της EKT. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της Ζώνης του Ευρώ το τρίτο τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικοί καθώς το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 2,7% σε ετήσια βάση. Ηδη ο κ. Τρισέ φρόντισε να ενισχύσει προς τούτο λεκτικά τις προθέσεις του για τις μελλοντικές κινήσεις της EKT. Ο ραγδαία αυξανόμενος δανεισμός των επιχειρήσεων, που παρουσίασε ετήσια αύξηση της τάξεως του 12% τον Σεπτέμβριο, προβληματίζει έντονα την ΕΚΤ.

Επίσης, η βρετανική οικονομία αντέχει υψηλότερα επιτόκια και η προοπτική αυτή προσελκύει τους επενδυτές στη στερλίνα. Τώρα προεξοφλείται η άνοδος της στερλίνας στα 2 δολάρια. H συνεχής θετική εξέλιξη των μεγεθών της βρετανικής οικονομίας, η ενίσχυση των τιμών στην αγορά ακινήτων και η υπερθέρμανση των καταναλωτικών δαπανών παρέχουν τις δικαιολογίες για τις αυξήσεις των επιτοκίων. Τόσο τα στεγαστικά δάνεια όσο και οι λιανικές πωλήσεις που ανακοινώθηκαν, καταγράφουν συνεχείς ανόδους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκιά της στις αρχές του Νοεμβρίου, στο 5,0%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή