Ανοδικά από τα μακροοικονομικά στοιχεία

Ανοδικά από τα μακροοικονομικά στοιχεία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν στην πλειοψηφία τους χθες οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Δυτική Ευρώπη, ενισχυμένοι από την ανακοίνωση νέων μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα, και στις δύο οικονομίες, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, παρατηρείται επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης της δραστηριότητας στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις ΗΠΑ, η είδηση κρίθηκε ως ιδιαίτερης σημασίας, καθώς προϊδεάζει για την ομαλή προσγείωσή της… Στον κλάδο αυτό περιέχονται ορισμένες από τις σημαντικότερες βιομηχανίες, όπως αυτή των τραπεζών, των λιανικών πωλήσεων και της οικοδομής, οι οποίοι σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την αμερικανική οικονομία, καλύπτουν το 90% του παραγόμενου προϊόντος της.

Στις μεγάλες κερδισμένες της χθεσινής ημέρας, συγκαταλέγονται οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης πρώτων υλών, γεγονός το οποίο συνδέθηκε με την εκτίναξη των τιμών ορισμένων εξ αυτών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των τιμών του χαλκού, που σημείωσαν στην αγορά της Νέας Υόρκης τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, ενώ οι τιμές του νικελίου αναρριχήθηκαν στο Λονδίνο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών και η τιμή του μόλυβδου σημείωσε ιστορικό ρεκόρ.

Αναλυτές ανέφεραν ότι η καλή κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας προϊδεάζει για την αύξηση της ζήτησης πρώτων υλών, με τη χρηματιστηριακή αξία της BHP Bilitton, της μεγαλύτερης εταιρείας ορυχείων στον κόσμο, να αυξάνεται κατά 1,5%, ενώ εκείνη της Rio Tinto, τρίτης σε μέγεθος, ενισχυόταν κατά 2,6%.

Ανοδικά κινήθηκαν όμως και οι τιμές των μετοχών των πετρελαϊκών κολοσσών, με εκείνες των BP Plc και Total SA να ενισχύονται κατά 1,9% και κατά 2% αντιστοίχως.

Η απόφαση εξάλλου των αρμοδίων αρχών να εγκρίνουν κατ’ αρχήν την έναντι 13 δισ. δολαρίων εξαγορά της Εurοnext NV από τη ΝΥSΤ, είχε ως αποτέλεσμα την κατά 2,1% ενίσχυση της χρηματιστηριακής αξίας της τελευταίας, χθες. Ανοδο 2,6% σημείωσε επίσης χθες η τιμή της μετοχής της Electricite de France SA, συνεχίζοντας το ράλι που ξεκίνησε από την 30ή Νοεμβρίου, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο στη Γαλλία έκρινε ότι «οι ελεγχόμενες ενεργειακές τιμές είναι ασύμβατες με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης…»

Τέλος, η ICPA Plc., η οποία εκτελεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της, είδε χθες τη χρηματιστηριακή αξία της να αυξάνεται κατά 3,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή