Προς νέα συμφωνία με Gazprom η Βουλγαρία

Προς νέα συμφωνία με Gazprom η Βουλγαρία

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις λεπτομέρειες νέας συμφωνίας με την Gazprom επεξεργάζεται η Βουλγαρία, μετά την εκδήλωση προθέσεων εκ μέρους του ρωσικού κολοσσού για αύξηση κατά 30-40% των τιμών φυσικού αερίου που αγοράζει από αυτόν η χώρα. Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Ρούμεν Οβτσάροφ, δήλωσε χθες ότι η Gazprom και η κρατική πάροχος φυσικού αερίου Bulgargaz, έπειτα από διαπραγματεύσεις σχεδόν ενός έτους, κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας για το οποίο εκκρεμεί πλέον το «πράσινο φως» του υπουργικού συμβουλίου.

Προς το παρόν, η Βουλγαρία αγοράζει περί το 40% του φυσικού αερίου που εισάγει σε μειωμένη τιμή, βάσει δύο συμφωνιών με την Gazprom, μια για άμεση παράδοση φυσικού αερίου και μια για φυσικό αέριο αντί δικαιωμάτων διέλευσης. H Βουλγαρία αγοράζει φυσικό αέριο αντί 83 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα και δίνει ως αντάλλαγμα δικαίωμα στην Gazprom να χρησιμοποιεί βουλγαρικούς αγωγούς για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη FYROM. Οι συμφωνίες αυτές εκπνέουν το 2010 και -σύμφωνα με τον κ. Οβτσάροφ- αν εγκριθεί, η συμφωνία που αφορά τα δικαιώματα διέλευσης θα πρέπει να ισχύσει έως το 2030.

H Gazprom ασκεί πιέσεις στη Βουλγαρία -χώρα σχεδόν ολοκληρωτικά εξαρτημένη από τη Ρωσία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της- να πληρώνει σε ρευστό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή