Στα χέρια του 2% του πληθυσμού της Γης η διαχείριση πάνω από το 50% του παγκόσμιου πλούτου

Στα χέρια του 2% του πληθυσμού της Γης η διαχείριση πάνω από το 50% του παγκόσμιου πλούτου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από το 50% του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται στα χέρια του 2% του πληθυσμού της Γης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την Εκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Οικονομική Ανάπτυξη με έδρα στο Ελσίνκι, η οποία ορίζει τον πλούτο ως την αξία των ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων αφαιρουμένων των χρεών. Δηλαδή την ιδιόκτητη κατά κεφαλήν περιουσία (σε όρους αγοραστικής δύναμης αποτιμημένη σε δολάρια). Η Εκθεση, η οποία στηρίζεται σε μελέτη του Πανεπιστημίου Western Ontario του Καναδά, υπολογίζει ότι το πλουσιότερο 1% των ενηλίκων παγκοσμίως -όλοι κάτοικοι της Ευρώπης και των ΗΠΑ- έχουν στην κατοχή τους περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πλούτου. Επιπλέον, το πλουσιότερο 10% κατέχει το 85% του συνολικού πλούτου. Αντίθετα, το φτωχότερο 50% έχει στην κατοχή σχεδόν το 1% του παγκόσμιου πλούτου. «Οι εισοδηματικές ανισότητες ολοένα και διευρύνονται τα τελευταία 20-25 χρόνια και αυτός είναι ο κύριος λόγος δημιουργίας των παραπάνω ανισοτήτων στην κατανομή του πλούτου», δήλωσε ο Τζέιμς Ντέιβις, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Western Ontario και ένας από τους συγγραφείς της συγκεκριμένης Εκθεσης. Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών απασχολεί πολιτικούς και οικονομολόγους, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ντέιβις, υπάρχουν και ενθαρρυντικά σημάδια: Η Κίνα και η Ινδία αναπτύσσονται ταχύτατα, ενώ σε αναπτυσσόμενες χώρες τα προγράμματα διανομής γης που εφαρμόζονται δίνουν τη δυνατότητα στους φτωχούς να κατέχουν για πρώτη φορά δικές τους εκτάσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, ατομικός πλούτος αξίας 2.200 δολαρίων τοποθετεί έναν ενήλικα στο πρώτο μισό της λίστας της παγκόσμιας διανομής πλούτου. Αυτοί που ανήκουν στο πλουσιότερο 10% κατέχουν πλούτο αξίας 61.000 δολαρίων τουλάχιστον, ενώ το 1% κατέχει πλούτο αξίας 500.000 δολαρίων. Ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ αντιστοιχεί σε 144.000 δολάρια, ενώ για την Ιαπωνία αντιστοιχεί σε 181.000 δολάρια. Στην Ινδία το ποσό ανέρχεται μόλις στα 1.100 δολάρια και στην Ινδονησία στα 1.400 δολάρια.

Στην Ελλάδα, ο κατά κεφαλήν καθαρός πλούτος ανέρχεται σε 72.825 δολάρια και αντιστοιχεί στο 0,5% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εισόδημα ανέρχεται σε 15.559 δολάρια.

– Ολη η Εκθεση στο www.kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή