Παραγγελία για τη νέα έκδοση των Boeing 747 από τη Lufthansa

Παραγγελία για τη νέα έκδοση των Boeing 747 από τη Lufthansa

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΑΤΛ. Προς μεγάλη ικανοποίηση της Boeing το παλαιό της αεροσκάφος 747 δεν ανήκει ακόμα στην ιστορία και ίσως τελικώς εξασφαλίσει την (πολυπόθητη) πρώτη παραγγελία για τη νέα έκδοσή του. Σύμφωνα με ακόμα ανεπίσημες πληροφορίες, η Lufthansa έχει συγκατατεθεί να αγοράσει 20 αεροσκάφη Boeing 747-8 Intercontine-ntal αξίας 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει των τιμών καταλόγου.

Ενα ακόμη πλήγμα στην ευρωπαϊκή εταιρεία

Μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στην Airbus και το διώροφο σούπερ τζάμπο Α380, το οποίο θα καθυστερήσει δυο χρόνια να παραδοθεί στους πελάτες της εταιρείας -ένα ακόμα καίριο πλήγμα, από μία εταιρεία, όπως η Lufthansa, που στηρίζει την Airbus. Σημειωτέον ότι στις καλές εποχές τα στελέχη της Airbus διεκήρυσσαν ότι το Α380 θα σημάνει το τέλος για το 747 της Βoeing.

Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία είχε μόνον τέσσερις παραγγελίες το Νοέμβριο του 2002 για την παλαιότερη έκδοση του 747 και έκτοτε καμιά άλλη, αλλά η εμφάνιση της Lufthansa για την έκδοση 747-8 φαίνεται ότι ανανεώνει τα δεδομένα.

Πέραν τούτου, το Boeing 747-8 στην εκδοχή του για μεταφορά εμπορευμάτων έχει προσελκύσει ζωηρό ενδιαφέρον. Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή Airbus και κύρια ανταγωνίστρια της Boeing έχει απολέσει δυο μείζονες πελάτες για την έκδοση του Α380 σχετικά με τη μεταφορά εμπορευμάτων. Ενδεχομένως, μάλιστα, να αναγκαστεί να αναβάλει το πρόγραμμα του αεροσκάφους αυτού.

Οι δε πωλήσεις του επιβατικού Α380 έχουν σημειώσει υποχώρηση. Υπενθυμίζεται ότι η Lufthansa, βασικός πελάτης της Airbus στην Ευρώπη είχε προηγουμένως παραγγείλει 15 αεροσκάφη Α380, ενώ η άλλη αεροπορική εταιρεία, που έχει παραγγείλει περισσότερα Α380 από αυτήν είναι η Emirates. «Η κίνηση της Lufthansa προς τη  Boeing είναι μία πολύ σημαντική δήλωση, δεδομένου ότι πρόκειται για αερoμεταφορέα, που χρησιμοποιεί κατά κόρον αεροσκάφη Αirbuς και στηρίζει τις προοπτικές της», σημειώνουν αναλυτές του κλάδου της αεροναυπηγικής.

Η ανάπτυξη του 747-8 Intercontinental ξεκίνησε πέρσι και μέχρι σήμερα η Boeing εξασφάλισε 40 παραγγελίες για την έκδοση μεταφοράς εμπορευμάτων, που θα δοθεί σε κυκλοφορία το 2009. Το επιβατικό μοντέλο θα είναι έτοιμο το 2010.

Η Αirbus, πάλι, έχει εξασφαλίσει 149 παραγγελίες για το Α380, ενώ δυο από τους πελάτες της, η Qantas και η Sιngapore θα παραγγείλουν επιπλέον αεροσκάφη. Ωστόσο, φέτος η Boeing υπερσκελίζει σε παραγγελίες την Airbus ως προς τις πωλήσεις αεροσκαφών ευρείας ατράκτου, όπως συνέβη και το 2005.

Airbus A380: κοντά στην έγκριση για διεξαγωγή πτήσεων

ΠΑΡΙΣΙ. Την προσεχή Τρίτη θα λάβει την αναγκαία έγκριση για τη διεξαγωγή πτήσεων το σούπερ τζάμπο Airbus A380, το μεγαλύτερο αεροσκάφος πολιτικής αεροπορίας διεθνώς. Το πιστοποιητικό πλοϊμότητας θα δοθεί τόσο από τις ευρωπαϊκές όσο και από τις αμερικανικές αρχές. «Είχαμε την τελική συνάντηση με τους αρμόδιους αξιωματούχους και διαπίστωσαν ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί», δήλωσε ο Κλοντ Λελέ, διευθυντής δοκιμαστικών πτήσεων της Airbus. Αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2005, επτά αεροσκάφη Α380 έχουν διεξαγάγει 800 δοκιμαστικές πτήσεις, συνολικής διάρκειας 2.600 ωρών. Στις πτήσεις εκτός από τους πιλότους και τα πληρώματα συμμετείχαν και εκπρόσωποι εταιρειών-πελατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή