Merrill Lynch: σταθερά ή ελαφρώς αυξανόμενα τα επιτόκια το 2007

Merrill Lynch: σταθερά ή ελαφρώς αυξανόμενα τα επιτόκια το 2007

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μακρά περίοδο σταθερών ή ελαφρά αυξανόμενων επιτοκίων προβλέπει η BlackRock-Merrill Lynch Investment Managers (MLIM) από το 2007. Οι προοπτικές για τις μετοχές είναι καλές, καθώς η επιβράδυνση των εταιρικών κερδών έχει ήδη προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από την αγορά. Ωστόσο, θα αυξηθεί η μεταβλητότητα, καθώς η αβεβαιότητα των επενδυτών για τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την αύξηση των κερδών γίνεται αισθητή. Στο μακροοικονομικό πλαίσιο, η προοπτική για την παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει θετική, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ θα τεθεί σε τροχιά ομαλής επιβράδυνσης.

«Τα επιτόκια και ο πληθωρισμός παραμένουν υπό έλεγχο και ενώ ενδέχεται να σημειωθεί αύξηση στη μεταβλητότητα, οι μετοχές θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται καλύτερη επένδυση από τα ομόλογα», σχολίασε ο Ewen Cameron Watt, επικεφαλής του Ομίλου Στρατηγικών Επενδύσεων για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην ΒlackRock-ΜLΙΜ.

Ειδικότερα για τα επιτόκια, η BlackRock-MLIM παρατηρεί ότι ήταν ιδιαίτερα χαμηλά κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ότι παρά την αύξηση των τελευταίων δώδεκα μηνών δεν βρίσκονται ακόμη στα επίπεδα του 2001, όταν η νομισματική πολιτική ήταν περιοριστική. Σήμερα τα επιτόκια σταθεροποιούνται στην πραγματικότητα, συμπλήρωσε, προβλέποντας μια μακρά περίοδο σταθερών ή ελαφρώς αυξανόμενων επιτοκίων το 2007.

Η αμερικανική οικονομία φαίνεται ότι θα τεθεί σε τροχιά ομαλής επιβράδυνσης καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές. Επιπλέον, παρατηρούνται θετικές εκπλήξεις στις άλλες σημαντικές οικονομίες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων της Ασίας και περιοχών της Ευρώπης, όπου οποιαδήποτε επιβράδυνση αναμένεται να μετριαστεί.

Παγκοσμίως ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι υπό έλεγχο, καθώς οι αυξήσεις των μισθών παραμένουν μέτριες αποτρέποντας την ανατροφοδότηση των όποιων αυξήσεων στις τιμές των αγαθών.

«Τα κέρδη αναμένεται να επιβραδυνθούν κατά το 2007, αλλά είναι μάλλον απίθανο το γεγονός αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα παγκόσμια χρηματιστήρια, καθώς, σε αντίθεση με τη χρηματιστηριακή έκρηξη του 2000 που προκλήθηκε από το Διαδίκτυο, οι επενδυτές δεν έχουν πλέον μη ρεαλιστικές προσδοκίες», σημειώνει η ΒlackRock-ΜLΙΜ.

Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές στην αγορά πραγματοποιούνται επί του παρόντος σε πιο φυσιολογικό επίπεδο και μπορεί ακόμη και να δημιουργηθούν εκπλήξεις καθώς οι ισχυρότερες εταιρείες αναφέρουν μεγάλα κέρδη.

Επίσης, τόνισε ότι «οι εξαγορές και συγχωνεύσεις ξεπέρασαν τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2000. Εντούτοις, η θεμελιώδης διαφορά είναι ότι τώρα ένα αυξανόμενο τμήμα συμφωνιών χρηματοδοτείται από διαθέσιμα, σε αντίθεση με την έκρηξη των εξαγορών και συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκε με χρεόγραφα (ανταλλαγή μετοχών) το 2000». Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity funds) έχουν συγκεντρώσει ποσά ρεκόρ κατά το τρέχον έτος και πιθανότατα θα αποτελέσουν την κύρια ώθηση για τις χρηματοοικονομικές αγορές το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή