Rosneft: επενδυτικά σχέδια 20 δισ. δολαρίων

Rosneft: επενδυτικά σχέδια 20 δισ. δολαρίων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδιασμό για επενδύσεις 20 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη πενταετία πραγματοποιεί η Rosneft, με απώτερο στόχο την ανάδειξη του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού σε ανταγωνίστρια εταιρεία των μεγαλυτέρων εταιρειών του κλάδου παγκοσμίως. Πρόκειται για σχέδιο, το οποίο παρουσίασε με συνένετυξή του στη Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Σεργκέι Μποντάγκτσικοφ, ο οποίος υποστήριξε ότι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, η Rosneft θα είναι μια εταιρεία εφάμιλλη της BP και της Exxon Mobil Corp.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα στην επόμενη τριετία, η παραγωγή της θα υπερβεί τα δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από 1,8 εκατομμύρια φέτος, ενώ μέχρι το 2015 θα έχει αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Οπως αναφέρεται στο χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, τα δύο τρίτα των υποπροϊόντων πετρελαίου της Rosneft κατευθύνονται προς την αγορά της Ευρώπης, και ο κ. Μποντάγκτσικοφ τόνισε ότι η εταιρεία του θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει επενδύσεις -μέσω εξαγορών- στους κλάδους της διύλισης και των δικτύων διανομής, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένους στόχους εξαγοράς.

«Ακόμη και σήμερα, εξαρτώμεθα από την ευρωπαϊκή αγορά», συμπλήρωσε ο ίδιος, αναφέροντας ότι αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση τόσο του πετρελαίου όσο και υποπροϊόντων του τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα η Rosneft να έχει αποφασίσει τη δημιουργία νέων τερματικών σταθμών, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξίας 5 εκ των 20 δισ. δολαρίων επενδύσεις θα υλοποιηθούν μέσα στο 2007 και το 70% εξ αυτών θα αφορά σε έργα για την άντληση πετρελαίου. Στην πλειονότητά τους, οι επενδύσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια.

Οι επενδύσεις σε ρωσικό έδαφος αναμένεται να επικεντρωθούν στη δυτική και την ανατολική Σιβηρία καθώς και στις πετρελαιοπηγές της Σαχαλίνης. Η συνέντευξη παρεχωρήθη στις Βρυξέλλες, όπου ο κ. Μποντάγκτσικοφ συναντήθηκε με στελέχη της Ε.Ε. με θέμα την ενεργειακή πολιτική της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή