Απουσίαζαν οι δυσάρεστες εκπλήξεις

Απουσίαζαν οι δυσάρεστες εκπλήξεις

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων έκλεισαν χθες οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Δυτική Ευρώπη, καθώς όλα κύλησαν… ομαλά στα μέτωπα των επιτοκίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε -όπως αναμενόταν- το βασικό επιτόκιό της δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 3,50%, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας -επίσης όπως ήταν αναμενόμενο- διατήρησε το δικό της αμετάβλητο, στο 5%. Το σημαντικότερο μήνυμα για τις αγορές δόθηκε όμως διά στόματος Ζαν Κλοντ Τρισέ, με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήνει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη πλέον για την περαιτέρω αύξηση του κόστους του χρήματος στην Ευρωζώνη. Απουσία λοιπόν δυσάρεστων εκπλήξεων, οι αγορές ανταποκρίθηκαν θετικά στις εξελίξεις, ενώ ακόμη θετικότερο διαμορφώθηκε το επενδυτικό κλίμα εν μέσω νέας δραστηριότητας στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η καπνοβιομηχανία Gallaher ανακοίνωσε ότι έλαβε κατ’ αρχήν εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά της, η οποία ενδέχεται να εξελιχθεί στη μεγαλύτερης αξίας που σημειώθηκε ποτέ στην Ευρώπη στον κλάδο… Η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε κατά 22% συμπαρασύροντας σε εξίσου εντυπωσιακή άνοδο και τις τιμές των μετοχών άλλων καπνοβιομηχανιών. Ειδικότερα, οι Altadis S.A., Imperial Tobacco Plc και British American Tobacco Plc είδαν χθες τη χρηματιστηριακή αξία τους να αυξάνεται κατά 7%, 10% και 2,3% αντιστοίχως.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης χθες οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη, καθώς φούντωσαν εκ νέου οι φήμες περί πιθανής εξαγοράς -ούτε λίγο ούτε πολύ- της Baclays, με φερόμενη ως ενδιαφερόμενη την Banco Bilbao Vicaya Argentaria… Η Barclays, η τρίτη μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα, είδε χθες τη χρηματιστηριακή αξία της να αυξάνεται κατά 3%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το… παλιρροϊκό κύμα των εξαγορών που ξέσπασε φέτος στις ακτές της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως, με την αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων να ανέρχεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, δεν έχει εκτονωθεί ακόμη και θα συνεχίσει να αποτελεί κινητήρια δύναμη για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Με άνοδο 2,55 έκλεισε εξάλλου χθες η τιμή μετοχής της Bouygues S.A., της δεύτερης μεγαλύτερης τεχνικής εταιρείας στον κόσμο και τρίτης σημαντικότερης ιδιοκτήτριας δικτύου κινητής τηλεφωνίας στη Γαλλία, της οποίας τα κέρδη ήταν το τρίτο τρίμηνο φέτος αυξημένα κατά 36%, φτάνοντας στα 358 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή