Αυξημένες ρωσικές πιέσεις προς τη Royal Dutch Shell

Αυξημένες ρωσικές πιέσεις προς τη Royal Dutch Shell

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλιμάκωση των πιέσεων προς την κοινοπραξία Σαχαλίνη-2 της Royal Dutch Shell προχώρησε χθες η κυβέρνηση της Ρωσίας, με το υπουργείο Φυσικών Πόρων της χώρας να ανακοινώνει ότι ανέστειλε τις άδειες χρήσης ύδατος, απειλώντας με νέες καθυστερήσεις το έργο αυτό των 22 δισ. δολαρίων. Ειδικότερα, ανακλήθηκαν 12 τέτοιες άδειες της επικεφαλής εργολάβου του Σαχαλίνη-2, Starstroi, κοινοπραξίας μεταξύ ρωσικών εταιρειών και της ιταλικής Saipem. Η Starstroi έλαβε περιθώριο δύο μηνών ώστε να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία, διάστημα κατά το οποίο δεν έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει νέες εργασίες, αλλά μπορεί μόνο να διορθώσει τις παραβιάσεις της.

Ηδη από τον Νοέμβριο, η υπηρεσία περιβαλλοντικής εποπτείας της Ρωσίας, RosPrirodNadzor, ολοκλήρωσε ευρεία επιθεώρηση του Σαχαλίνη-2 και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής της Shell για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της χώρας, με ενδεχόμενη επιβολή προστίμου δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ρωσική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επίσημη απαγγελία κατηγοριών κατά της κοινοπραξίας. Η Sakhalin Energy, εταιρεία εκμετάλλευσης του Σαχαλίνη-2, απάντησε σε δικό της ανακοινωθέν ότι, από κοινού με τη Starstroi, αναλύουν τα έγγραφα και τις εντολές της αρμόδιας υπηρεσίας υδάτινων πόρων και πως «παραμένουμε δεσμευμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε νέο ζήτημα προκύψει από τους τελευταίους ελέγχους». Η Starstroi διαβεβαίωσε ότι η αναστολή των αδειών δεν θα επιφέρει καθυστερήσεις στο Σαχαλίνη-2, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα παραγωγής ενέργειας του κόσμου και στόχος του είναι ο εφοδιασμός των αναπτυσσόμενων ασιατικών αγορών. Οπως υποστήριξε, δε, έχουν ήδη επιλυθεί όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την επιθεώρηση του Αυγούστου, όταν ανεστάλησαν περιβαλλοντικές άδειες που είχαν παρασχεθεί στη Shell. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την οργάνωση Bankwatch, η οποία έχει προ πολλού καταφερθεί κατά του Σαχαλίνη-2 για οικολογικούς λόγους, χωρίς τις άδειες χρήσης ύδατος δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η κατασκευή παράκτιων αγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή