Πιθανή εξαγορά της καπνοβιομηχανίας Gallaher

Πιθανή εξαγορά της καπνοβιομηχανίας Gallaher

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ιστορικά επίπεδα ανόδου εκτοξεύθηκε χθες η τιμή μετοχής της καπνοβιομηχανίας Gallaher Group Plc, καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε πως υπάρχει πιθανότητα εξαγοράς της. Εάν μια τέτοια συμφωνία ευοδωθεί, τότε θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εξαγορά στον ευρωπαϊκό κλάδο των καπνοβιομηχανιών. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρείας μετά τη λήξη της προχθεσινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου δήλωσε πως είχε λάβει μια «προκαταρκτική» προσφορά, δίχως να αποκαλύπτει την ταυτότητα του ενδιαφερομένου.

Ενίσχυση μετοχών

Ως εκ τούτου, οι μετοχικές αποδόσεις της εταιρείας, που παράγει μεταξύ άλλων τη μάρκα τσιγάρων Benson & Hedges στην Ευρώπη, ενισχύθηκαν χθες μέχρι και 24%, οδηγώντας την κεφαλαιοποίησή της στα 15 δισ. δολάρια. Η τιμή της μετοχής της Japan Tobacco Inc. σημείωσε επίσης αξιόλογη άνοδο -της τάξεως του 4,8%- στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, αφού σε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times κατονομάζεται ως ένας από τους υποψήφιους μνηστήρες. Σε επίπεδα ανόδου ρεκόρ έφθασαν και οι μετοχές των Imperial Tobacco Group και Atlantis S.A. στις αγορές της Ευρώπης.

Η Gallaher αποτελεί έναν ελκυστικό στόχο εξαγοράς εφόσον έχει πραγματοποιήσει εξαγορές στις αναδυόμενες αγορές της Ρωσίας και του Καζαχστάν. Συγκεκριμένα, η Gallaher απέκτησε προ εξαετίας τον έλεγχο της ρωσικής Liggett-Ducat, δηλαδή της κορυφαίας καπνοβιομηχανίας στη Ρωσία. Και άλλες εταιρείες του κλάδου, όμως, ακολουθούν ανάλογη στρατηγική. Μια ακόμη πολλά υποσχόμενη αγορά είναι αυτή της Ινδονησίας, με την Αltria Group PT να εξαγοράζει το 2005 την H.M. Sampoerna, ήτοι την τρίτη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στη χώρα.

Υπενθυμίζουμε πως τα περιθώρια δραστηριοποίησης των καπνοβιομηχανιών στη Βρετανία και στη Γαλλία όπως και σε άλλες αγορές του δυτικού κόσμου είναι περιορισμένα λόγω των σχεδίων για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους το 2007 και των εκτενών μέτρων που εφαρμόζονται για την προστασία της υγείας.

Απαγορεύσεις

Σε περισσότερες από 20 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν απαγορεύσει τις περισσότερες μορφές διαφήμισης και προώθησης προϊόντων καπνού, ενώ έχει αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση στους καταναλωτές. Ενας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την κερδοφορία των καπνοβιομηχανιών στην Ευρώπη είναι ο πόλεμος τιμών που συντελείται στις αγορές καπνού της Ισπανίας και της Αυστρίας, όπως επισημαίνεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg. Σύμφωνα με τα στοιχεία της British American Tobacco, ο ρυθμός αύξησης της ετήσιας κατανάλωσης καπνού στη Δυτική Ευρώπη έχει υποχωρήσει κατά 2% από το 2,5% που ίσχυε τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτές της αγοράς ευελπιστούν πλέον πως και άλλες καπνοβιομηχανίες θα εκδηλώσουν από αυτό το στάδιο και έπειτα ενδιαφέρον για να πλουτίσουν το «χαρτοφυλάκιο» των περιουσιακών στοιχείων τους, ξεκινώντας έναν νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή