ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Μειώθηκε το έλλειμμα της Γαλλίας στο εννεάμηνο

Περιορίσθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας από την αρχή του τρέχοντος έτους έως και τον μήνα Οκτώβριο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, καθώς οι εισπράξεις φόρων πρόκειται να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις της κυβερνήσεως, που προβλέπουν την εισροή στα ταμεία του δημοσίου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2006, όπως ανακοίνωσε χθες στο Παρίσι το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας μειώθηκε την προαναφερθείσα περίοδο στα 48,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το έλλειμμα τους πρώτους δέκα μήνες του 2005 είχε μειωθεί στα 53,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ικανοποίηση εξέφρασε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντε Βιλπέν.

Ερευνα για υπεξαίρεση στη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι διεξάγει έρευνα ύστερα από υπαινιγμούς για υπεξαίρεση από τον κρατικό προϋπολογισμό χρημάτων, σε μία υπόθεση στην οποία φέρονται αναμεμειγμένοι εργαζόμενοι της IBM και δύο ρωσικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών. Από την πορεία των μέχρι τώρα ερευνών έχει αποδειχθεί ότι ένα δισεκατομμύριο ρούβλια (38 εκατομμύρια δολάρια) έχουν διατεθεί από τον ρωσικό προϋπολογισμό για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών για το κρατικό ταμείο συνταξιοδοτήσεων της χώρας. Το υπουργείο εκτιμά ότι κρατικοί λειτουργοί αγόρασαν υπερτιμημένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μοιράσθηκαν τη διαφορά από την κανονική τιμή με αντιπροσώπους των επιχειρήσεων.

Αποσύρονται μπαταρίες κινητών

Η ιαπωνική Mitsubishi Electric Corp., κατασκευάστρια βιομηχανικών ρομπότ και ψηφιακών τηλεφώνων, και η ΝΤΤ DoCoMo Inc., η μεγαλύτερη επιχείρηση κινητής τηλεφωνίας της χώρας, ανακοίνωσαν χθες ότι θα αποσύρουν από την αγορά 1,3 εκατομμύρια μπαταρίες κινητών, οι οποίες ενδέχεται να παρουσιάσουν προβλήματα λόγω υπερθερμάνσεως. Οι μπαταρίες αυτές έχουν κατασκευασθεί από τη Sanyo GS Soft Energy Co., που έχει την έδρα της στο Κιότο και είναι θυγατρική της Sanyo Electric Co.

Airbus: επένδυση 1 δισ. στην Ινδία

Ο ευρωπαϊκός αεροναυπηγικός κολοσσός Airbus ανακοίνωσε χθες ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις του στην Ινδία τουλάχιστον στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια καθώς προβλέπει ότι η ζήτηση θα καλύψει την κατασκευή 1.100 αεροσκαφών, αξίας 105 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την προσεχή εικοσαετία. Στο παρελθόν η Airbus είχε ανακοινώσει ότι οι επενδύσεις της στην Ινδία θα ήταν της τάξεως των 600 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε υπογράψει στις αρχές του 2006 για την πώληση 43 αεροσκαφών.

Αγορά μεριδίου 25,5% Εutelsat

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Γαλλίας θα αγοράσει μετοχικό μερίδιο της τάξεως του 25,5% στην επιχείρηση διαχειρίσεως και λειτουργίας δορυφόρων Εutelsat, από το επενδυτικό ταμείο Eurazeo, όπως ανακοινώθηκε χθες στο Παρίσι. Σε σχετικό ανακοινωθέν του το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Γαλλίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για τη εξαγορά του προαναφερθέντος μετοχικού μεριδίου θα καταβάλει 862,7 εκατομμύρια ευρώ.

Ανοδος για την Air France-ΚLΜ

Η αερομεραφορέας Air France-KLM διεκίνησε τον μήνα Νοέμβριο 5,7 εκατομμύρια επιβάτες ή κατά 4,1% περισσοτέρους σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2005. Η τιμή της μετοχής του σημείωσε χθες άνοδο κατά 0,3% στα 30,29 ευρώ.